Olyan erős a magyar gazdaság belső motorja, hogy külső erők sem tudták visszahúzni

2019. november 14. 21:46

Írta: Oláh Dániel
A bruttó hazai terméknek (GDP) az elemzők várakozását meghaladó harmadik negyedévi növekedése megerősítette az MTI-nek nyilatkozó szakértők korábbi feltételezését, miszerint az egész éves gazdasági növekedés az idén is 5,0 százalék közelében lehet, és a külső feltételek szigorodása csak jövőre érezteti majd hatását.

Folytatódó száguldás

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön kiadott első becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 5,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévihez mérve a második negyedévivel megegyező 1,1 százalékos volt a GDP növekedése. A növekedéshez az ipar, az építőipar, és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy az első három negyedévi 5,1 százalékos GDP-növekedése egyértelműen Európa élmezőnyében tartja Magyarországot, így az elvárt 2 százalékpontos növekedési különbözet inkább a 4 százalékponthoz közelíthet az év végén. A negyedik negyedévben várt lassulás ellenére az idei egész évi GDP-növekedése rendkívül közel maradhat az 5 százalékhoz.

Az 5 százalékos éves GDP-növekedés gyorsulást jelent az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a több munkanap hatása is érződik a nyers adatban. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés  viszont enyhe lassulást jelent a megelőző negyedévekhez képest. A részleteket illetően a KSH nem árult el túl sokat, de ahogy azt a havi adatokból várni lehetett, a szolgáltatószektor, az ipar és az építőipar is jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez.

Az elemző kiemelte, hogy az MNB által vártnál erősebb gazdasági növekedés inflációs hatása is magasabb lehet, vagyis az inflációt övező kockázati térkép ezzel enyhén módosulhat. A jegybanktól aligha várható azonban a jövő héten bármilyen hirtelen váltás ennek hatására – jelezte.

A költségvetés számára pedig az erősebb növekedés azt is jelenti, hogy kisebb költségvetési impulzusra lehet szükség ahhoz, hogy a kedvező növekedési teljesítményt jövőre is fenn lehessen tartani – jegyezte meg az ING Bank vezető elemzője.


A német lassulás ellenére még gyorsult is az ipar

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a friss GDP-adatot kommentálva emlékeztetett: a harmadik negyedévben érdemben gyorsult az ipari termelés növekedése, szintén gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ezzel szemben – részben az egy évvel ezelőtti kimagasló bázis miatt – lassult építőipar növekedése, amely azonban így is kifejezetten dinamikus volt.

A felhasználási oldalon a fogyasztás növekedése továbbra is impozáns, a beruházások dinamikája némileg csökkenhetett, de továbbra is robosztus, míg a külkereskedelmi egyenleg határozott javulása is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez. A készleteket segítette a gáztározók feltöltése, de ezt az egyéb készletek csökkenése ellensúlyozhatta.

A következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a GDP dinamikája, de nem várható látványos lassulás. Idén továbbra is 4,9 százalékos GDP növekedésre számít, ami jövőre 3,7 százalékra lassulhat, azonban a belső keresleti tényezők felfelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedés ütemére.

Az utóbbi két évben ömlik a külföldi tőke Magyarországra, teljesen beért a vállalati adócsökkentés hatása és szinte naponta adnak át új üzemeket – mondta a Makronómnak korábban Suppan Gergely, aki szerint brutálisan erős a belső kereslet is, ráadásul a magyar kormány időben reagált a helyzetre a szochó csökkentésével. Rámutatott a magyar és a német ipar elmúlt hónapokban megfigyelhető rendkívüli különválására.

Egyszerűen nem látszanak a lassulás jelei

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította: a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is kiemelkedő, megint a legmagasabbak között lehet az Európai Unióban, lassulásnak nem látszanak jelei.

Termelési oldalról feltehetőleg a legtöbb ágazat hozzá tudott járulni a növekedéshez, felhasználási oldalon pedig továbbra is a fogyasztás és a beruházások növekedése húzhatta a gazdaságot. A nettó export alakulása lesz különösen érdekes a részletes adatok megjelenésekor, itt sem lenne nagy meglepetés egy pozitív növekedési hozzájárulás, amire a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítása érdekében szükség is van – jegyezte meg.

A legfrissebb adat alátámasztja Századvég szakértőinak várakozását, hogy az év egészében 5 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés.

Ahhoz, hogy a gazdaság továbbra is az uniós átlagot lényegesen meghaladó mértékben tudjon növekedni, a versenyképesség további javítására, az export magas szinten tartására és az oktatás fejlesztésére lehet szükség – tette hozzá Regős Gábor.

Olyan erős a belső motor, hogy ellensúlyozza a visszahúzó erőket

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megállapította: a magyar gazdaság belső motorjai annyira erősek, hogy markánsan ellensúlyozni tudják a külső környezet lassulásának hatásait. Az első három negyedévben mutatkozó erős gazdasági teljesítmény alapján felfelé mutató kockázatok övezik az Erstének az idei év egészére vonatkozó 4,6 százalékos növekedési előrejelzését,  és a bank szakértői úgy gondolják, hogy az idei évre várható gazdasági teljesítmény jóval közelebb lehet az 5 százalékhoz. Jövőre lassulhat a növekedés, vélhetően a 3-3,5 százalékos sávba.

A háztartások fogyasztásának alakulása a jövő évben is inkább felfelé mutató kockázatot jelent, bizonytalanságot hordoz azonban, hogy mennyire lassulnak a beruházások 2020-ban, hiszen az EU források támogató szerepe lényegesen csökkenhet jövőre.

 Normális, hogy Magyarország gyorsabban növekedik, mint Németország, de nem ennyire

A magyar gazdaság látszólag tehát „függetlenítette” magát a némettől. „A német és magyar növekedés elszakadása meglepetés. Az normális, hogy Magyarország gyorsabban növekedik, mint Németország, de ekkora különbség nem az. Nagyon kevés országnak sikerült régiónkban folytatni a gyors növekedést, miközben a német gazdaság lefulladt”mondta a Makronómnak Richard Grieveson, a Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Bécsi Intézetének (WIIW) igazgatóhelyettese amikor arról kérdeztük, hogy milyen okai lehetnek a minden közgazdászt meglepő jelentős különbségnek a német és a magyar gazdasági növekedés üteme között. Azt persze ő is megjegyezte, hogy az áldott állapot után lassulás következhet.


 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:)
A Mandiner legnagyobb előnye a kiixelhetőség. Én a zömüket már nem látom, mert rég a kukába tettem őket. Bár sajnos sokan új nickel visszajönnek az ablakon.

Ezek nagyon jó hírek, most már megvan a fedezet arra, hogy a növekedést tartós alapokra helyezzék. Meg kellene fogadni Matolcsy 330 pontos versenyképességi programját, illetve az is jó lenne, ha kialakulna a hazai teljes vertikum: a hazai diszkontláncok hazai gyártóktól vásárolják a hazai alapanyagokból készített termékeket. Ez a lánc összes tagjának sokkal nagyobb biztonságot nyújtana (nyilván a francia vagy a német láncok az ottani termelőket részesítik előnyben, nem okoz nekik lelkiismeretfurdalást, ha olcsó szlovák importtal leverik a hazai termelői árakat, és a profitot sem itt forgatják vissza) Aristo is írt okos dolgokat, hogy a mezőgazdaságban a felvásárló az úr (ezt én is személyesen láttam korábban), rengeteget segítene, ha lennének közösségi tároló- és hűtőkamrák, illetve egységesen tudnának fellépni eladóként (közvetlenül a feldolgozóknak, kiiktatva ezzel a felvásárlókat)
Remélem, ezekből nagyon sok mindent fogok látni megvalósulni az eljövő pár évben, mert ezek a továbblépéshez alapvetően szükséges dolgok.

Pedig el lehetne azon gondolkodni, hogy a hollandok, németek és társaik minden otthon fillérnek megnézik a helyét, ha idejönnek, nem jótékonykodni akarnak, hanem még többet keresni.
Persze lehet róla szó, csak akkor legyen mindkét félnek kölcsönösen jó - a baloldal alatt ez úgy nézett ki, hogy megkötötték a számunkra hátrányos szerződést, majd úgy adták el a hazai sajtóban, mintha megjött volna Róbert bácsi jótékonykodni.

Mindig megadom a bizalmat a láthatóan baloldali szimpatizáns kommentelőknek, hátha kialakul egy érdemi beszélgetés, ahol új nézőpontból láthatom a dolgokat, de szinte mindig kiderül, hogy egy homokozóban játszó óvodás gyerek értelmi szintjén vannak. Te is mégy a többi közé.
X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés