Raiffeisen: Lassul a magyar gazdaság, de európai viszonylatban így is erős marad

2019. november 7. 20:37
Idén, éves átlagban 4,4 százalékra, majd 2020-ban 2,8 százalékra lassul a gazdaság bővülése Magyarországon, üteme azonban jövőre is jelentős marad európai összehasonlításban – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője.

Kifejtette, lassul az uniós pénzek felhasználása, a választási időszak végével lecseng az állami beruházási boom és a külső környezet romlása is lassítja a növekedést.

Török Zoltán jelezte, a világban ismét a kamatcsökkentések ideje jött el, az Európai Központi Bank kamatemelésének várt időpontja 2021-2022 körülre tolódott, így

a Magyar Nemzeti Bank esetleges kamatemelési döntése is a távolabbi jövőben várható csak.

A forint hosszabb távon is leértékelődő pályán mozog, miközben rövidebb távon átmenetileg stabilizálódik az euróval szembeni árfolyam: 325-330 forint körül lehet az átmeneti „egyensúlyi” árfolyamszint – tette hozzá Török Zoltán.

A Raiffeisen elemzői az idén éves átlagban 3,2 százalékos, jövőre 2,5 százalékos inflációt várnak.

Matolcsy Györgynek az euróról kifejtett véleményéről kérdésre elmondta: a magyar jegybank igényt tart arra, hogy önálló monetáris politikát folytasson, saját programokat indítson, erre az euró közeli bevezetésével nem lenne lehetősége az MNB-nek.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gazdasági változás előrejelzése olyan, mint az időjárás változás előrejelzése hosszabb távra.
Tavaly ilyenkor 3,6 %-os növekedést jeleztek 2019 évre. Most úgy látszik, hogy 4,6 %-ra teljesedik. Ez közel 30 %-os hibát jelent az előrejelzésnél.
2020-2021 évben ez nem ismétlődhet meg?
A beruházásra is lesz igény az elkövetkezendő években, ha a magyar gazdaság szerkezetén, a hatékonyságon változtatni akarunk. Ennek szükségességét a kkv-ék tekintetében számos tényező igényli. Ugyanakkor várhatóan tovább növekednek a bérek, amely a fogyasztás növekedésének a forrása lehet. 2020 után is lesznek uniós források, amelyek felhasználása ugyancsak GDP növelő.
Növelő tényező közé tartozik a közlekedés és energetikai beruházások. Várhatóan a külső környezet is javulni fog, amely export növelő tényező. A keleti nyitás is jelenthet pár tizedszázalékos növekedést.
Mindezek figyelembevételével nem zárható ki, hogy 2020-2021 években 4 % körüli növekedés lesz.

Te lennél Pelikán József?

2005 évben a GDP folyó áron 22.549.020 MFt volt
2018 évben a GDP folyó áron 42.061.805 MFt volt.

Tényleg a 2005 évi szinten van. Vagy mégse?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés