Így szorítaná vissza a készpénz használatát a Versenyképességi Tanács

2019. november 6. 11:49
Az elektronikus fizetési lehetőségek bővítéséről, kiterjesztéséről tárgyalt egyebek közt keddi ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a javaslatok a készpénzhasználat visszaszorítását célozzák – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a tanács ülését követően.

Hozzátette: Európában Magyarországon az egyik legmagasabb a lakossági készpénzállomány nagysága, mintegy 6500 milliárd forintot tesz ki. A javasolt intézkedésekkel 150 milliárd forintot lehetne a feketegazdaságból kifehéríteni.

Az ülésen az elektronikus fizetési lehetőségek bővítése mellett a szakképzés és felnőttképzés átalakítását is tárgyalták, és szót ejtettek a digitalizáció alakulásáról is.

Az elektronikus fizetésekre vonatkozóan hat ajánlást fogalmaztak meg, amelyekkel minisztériumi és kormány szinten is foglalkoznak majd – mondta a miniszter.

Digitalizáció fókuszban

Az egyik javaslat szerint megvizsgálják a nyugdíjak és a szociális transzferek bankszámlára utalásának lehetőségét. Javasolják, hogy az öt fő feletti cégeknél a munkabérek utalása kötelezően elektronikusan történjen.

A tanács azt is szorgalmazza, hogy az online kasszát használóknál a magánszemélyek számára biztosított legyen a bankkártyás fizetés.

A vállalkozások közötti utalásokat bizonyos összeghatár felett kötelezővé tennék, csökkentve ezzel a készpénzfizetés lehetőségét.

A vállalkozás és magánszemélyek közötti

készpénzfizetés korlátját is bevezetnék

– fejtette ki a miniszter.

A szociális számla bevezetéséről is tárgyalt a tanács – mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy a nyugdíjaknál már több mint 50 százalék azoknak az aránya, akik folyószámlára kérik a nyugdíjukat.

A tanács legközelebbi ülése november 19-én lesz, ennek témája egyebek között a banki digitalizáció és a külföldi működőtőke-beáramlás értékelése.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért a készpénznek is van előnye. Ha összeomlanak a bankok (mert néha előfordul), egy darabig némi tartalék készpénz is megteszi.

Basszus, a menzát, a zeneiskola tandijakat is kp-ban kell fizetnem. Ez csak magában 70 ezer volt októberben. Aztán bérlet, színház mind, mind kp-ban az iskoláknak. A tejet is kp-ban fizetem, de tűt, meg cérnát tudok bankkártyával. Előbb az állam az intézményi én tegyen rendet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés