A magyar vidéken még kevés a minőségi szálláshely

2019. november 3. 21:27

Devecsai János
Növekedés.hu
Nagy számban csak a fővárosban lehet találni minőségi szálláshelyet. Interjú.

„A régióban melyik országban van most a legnagyobb potenciál, ha turizmusról van szó?

Románia kitűnik a mezőnyből. Ők most élik át mindazt, amit mi a 2010-es évek elején. Gőzerővel beindult náluk a digitalizáció. Mivel »best practice«-eket vesznek át, a felzárkózás közben néhány lépcsőfokot ki is hagynak a fejlődésben. Amihez nekünk 10 év kellett az náluk le fog zajlani 3-4 év alatt. Már csak emiatt is Romániában tavaly és várhatóan jövőre is duplázni fogjuk a forgalmunkat. (...)

A hozzánk látogató külföldi turisták 85 százaléka Budapestet keresi fel, és csak 15 százaléka jut el a magyar vidékre. Miért ennyire Budapest központú nálunk a turizmus?

Ennek a jelenségnek két fő oka van: egyrészt a kommunikáció szintjén külföldön Budapest kapja a legnagyobb figyelmet. Másrészt Magyarországon egyelőre nagy számban csak a fővárosban lehet találni minőségi szálláshelyet. Vannak persze jó vidéki példák, de mondjuk Hévízen is csak az utóbbi pár évben indultak meg a szükséges szálloda-fejlesztések. Azt viszont el lehet mondani, hogy például a fürdővárosaink – részben a jó árszínvonal miatt – a régióban egészen népszerűnek számítanak. (...)

Mi lenne a belföldi turizmussal SZÉP-kártya nélkül? Mennyire függnek a szállásadók a cafeteria-rendszertől?

Jelenleg itthon a turisztikai költések negyedét-ötödét fizetik SZÉP-kártyával. Jót tett a szektornak, hogy a 2000-es évektől már volt egy pénzügyi keret, amit utazásra lehetett költeni – régebben ezt ugye üdülési csekknek hívták. Emiatt míg korábban csak az emberek 30 százaléka utazott, addig ma már ez az arány felment 55 százalékra. Viszont ha a SZÉP-kártya megszűnne, nem hiszem, hogy az ágazat negyedével vagy ötödével vissza is esne. A költések persze vissza szorulnának, emellett sokan, akik korábban belföldön nyaraltak inkább a külföldi desztinációk felé fordulnának. Valószínűleg SZÉP-kártya nélkül nem tudna növekedni a szektor: jelenleg a piac 10 százalékkal bővül. Ez az arány cafeteria nélkül minden bizonnyal leesne nullára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés