A magyar vidéken még kevés a minőségi szálláshely

2019. november 03. 21:27

Nagy számban csak a fővárosban lehet találni minőségi szálláshelyet. Interjú.

2019. november 03. 21:27
Devecsai János

„A régióban melyik országban van most a legnagyobb potenciál, ha turizmusról van szó?

Románia kitűnik a mezőnyből. Ők most élik át mindazt, amit mi a 2010-es évek elején. Gőzerővel beindult náluk a digitalizáció. Mivel »best practice«-eket vesznek át, a felzárkózás közben néhány lépcsőfokot ki is hagynak a fejlődésben. Amihez nekünk 10 év kellett az náluk le fog zajlani 3-4 év alatt. Már csak emiatt is Romániában tavaly és várhatóan jövőre is duplázni fogjuk a forgalmunkat. (...)

A hozzánk látogató külföldi turisták 85 százaléka Budapestet keresi fel, és csak 15 százaléka jut el a magyar vidékre. Miért ennyire Budapest központú nálunk a turizmus?

Ennek a jelenségnek két fő oka van: egyrészt a kommunikáció szintjén külföldön Budapest kapja a legnagyobb figyelmet. Másrészt Magyarországon egyelőre nagy számban csak a fővárosban lehet találni minőségi szálláshelyet. Vannak persze jó vidéki példák, de mondjuk Hévízen is csak az utóbbi pár évben indultak meg a szükséges szálloda-fejlesztések. Azt viszont el lehet mondani, hogy például a fürdővárosaink – részben a jó árszínvonal miatt – a régióban egészen népszerűnek számítanak. (...)

Mi lenne a belföldi turizmussal SZÉP-kártya nélkül? Mennyire függnek a szállásadók a cafeteria-rendszertől?

Jelenleg itthon a turisztikai költések negyedét-ötödét fizetik SZÉP-kártyával. Jót tett a szektornak, hogy a 2000-es évektől már volt egy pénzügyi keret, amit utazásra lehetett költeni – régebben ezt ugye üdülési csekknek hívták. Emiatt míg korábban csak az emberek 30 százaléka utazott, addig ma már ez az arány felment 55 százalékra. Viszont ha a SZÉP-kártya megszűnne, nem hiszem, hogy az ágazat negyedével vagy ötödével vissza is esne. A költések persze vissza szorulnának, emellett sokan, akik korábban belföldön nyaraltak inkább a külföldi desztinációk felé fordulnának. Valószínűleg SZÉP-kártya nélkül nem tudna növekedni a szektor: jelenleg a piac 10 százalékkal bővül. Ez az arány cafeteria nélkül minden bizonnyal leesne nullára.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. január 29. 14:12
"Miért ennyire Budapest központú nálunk a turizmus?" "azért öregem, mert szar az infrastruktúra nincsenek normális vidéki repterek, és a belföldi közlekedés is fos (máv, volán) nem nagy kunszt erre rájönni." Ez baromság. A turistákat busszal szállítják vagy kocsival mennek a célhelyre, úgyhogy se a vonat, se a Volán nem számít. A turizmus divat kérdése, amit iszonyatosan be kell marketingelni. Magyarországra az emberek átlagosan 3 napot szánnak, ennyi látnivaló meg van Budapesten is. Ausztriában is rengeteg gyönyörű kisváros van, de a turisták a megcélzott pár helyet keresik fel. + A hegyeket. nem szánnak Ausztriára az életükből két hónapot, hogy minden szép kisvárost megnézzenek. Egerbe csak akkor fognak elmenni, ha megmagyarázzák nekik, hogy az hihetetlenül menő. De akkor Firenzével meg Velencével kell megküzdenie. Ezért a mennyiségi, tömegturizmus oda nem fog eljutni soha. Vidékre más típusú turistát kell bevonzani. Pl. a Balatonra vitorlázókat, esetleg kerékpáros turizmus, borturizmus, fürdőturizmus. Úgyhogy ez a világ természetes rendje, nem nagyon kell ellene tenni.
scion
2020. január 29. 14:11
"Miért ennyire Budapest központú nálunk a turizmus?" azért öregem, mert szar az infrastruktúra nincsenek normális vidéki repterek, és a belföldi közlekedés is fos (máv, volán) nem nagy kunszt erre rájönni. Ha ezeket fejlesztjük, akkor lesz vidéki turizmus is, nem csak a szálláshelyeken múlik a dolog. Egyébként vidéken igenis vannak igényes helyek!
Akitlosz
2019. december 17. 22:06
"A magyar vidéken még kevés a minőségi szálláshely" Minek lennének? Kinek lennének? Nem valami nagy üzlet luxusszállodát építeni oda, ahol a madár sem jár.
yes_we_can
2019. november 13. 08:42
Az országban kevés a minőségi VENDÉG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik