Az Egyesült Államoknak semmi keresnivalója Szíriában

2019. november 02. 23:22

Az biztosnak látszik, hogy az USA szavahihetősége már nem lesz a régi.

2019. november 02. 23:22
Wagner Péter
Wagner Péter

„Trump és az USA dilemmája nyilvánvaló. Egyrészről az Egyesült Államoknak semmi keresnivalója Szíriában, főleg az Iszlám Állam felszámolása után. A további amerikai katonai jelenlét egyetlen értelme, hogy Washingtonnak legyen »lábnyoma« egy olyan országban, ahol két fő riválisa, Irán és Oroszország pozícióinak megszilárdítására törekszik. Ezer-kétezer katona azonban kevés ahhoz, hogy érdemi ellensúlyt képezzen az iráni és orosz befolyással szemben. (...)

Az elmúlt években az Egyesült Államok és a kurdok érdekei egybeestek, míg az amerikai-török érdekek távolodtak egymástól. Washington, amíg tudott, megpróbált egyensúlyozni az eltérő elvárások között, egészen odáig menve, hogy szeptemberben – talán az időhúzás céljával – közös járőrözést is kezdett a török hadsereggel, és közben rávette a kurdokat, hogy egy szakaszon bontsák le a védelmi állásaikat, és vonuljanak vissza.

A török invázió aztán pont itt indult meg, még egyértelműbbé téve az amerikaiak megbízhatatlanságát. Az első napok hírei tragédiákat ígérnek, de az új háború okozta problémák valódi mélységét még nem látjuk át, legyen szó az Iszlám Állam újjáéledéséről, humanitárius válságról, vagy az USA szavahihetőségének megroppanásáról. A károk talán még nem véglegesek, az amerikai katonák még nem vonultak ki, egy új amerikai elnök – amennyiben Trump elveszíti a választást – még dönthet másként. Az biztosnak látszik, hogy az USA szavahihetősége már nem lesz a régi, de ez egyben jelezheti azt is, amiről a szakemberek már régóta beszélnek:

véget ért az a történelem azon korszaka, amikor az Egyesült Államok képes megoldani katonai, diplomáciai és gazdasági erejével akárcsak egy szubregionális konfliktust.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. december 19. 02:42
Ezt Obama idejében kellett volna mondani, aki Clintonnével karonfogva bombázta szét Szíriát, kényszerített menekülésre keresztényeket, zsidókat, segítette az iszlám államot és lerombolt pótolhatatlan, évezredes műemlékeket..Micsoda mocskos képmutatás ez, hogy most Trumpot okolják?? A politikailag korrekt médiánál aljasabb nem léteziik..
civis72
2019. december 19. 02:42
Trump győzelme után megvilágosodtak a lipsi firkászok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik