A hadiipar mint gazdasági katalizátor?

2019. november 04. 08:22

A hadiipar a 2008-as gazdasági világválsággal szinte teljesen eltűnt.

2019. november 04. 08:22
null
Csuhaj V. Imre

„A hadiipar egyes időszakokban jelentős szeletnek számított a magyarországi ipar képzeletbeli tortájában. A második világháborút megelőző években és a háború alatt is számottevő fejlesztő- és termelőtevékenység folyt az országban, és nem kellett ahhoz sem sok idő, hogy a háborús pusztítás után a termelés újra felpörögjön. A tervutasításos rendszer által biztosított keretek és a hidegháború ennek kiváló táptalajt szolgáltatott, az ipari teljesítmény a korszak utolsó éveiben érte el a csúcspontját.

1988-ban 20 milliárd forint értékű hadiipari termelésről beszélhettünk, amely az akkori ipari termelés 2 százalékát adta.

Nagyjából negyven cég és 18 ezer munkavállaló dolgozott a területen, amely hatással volt a polgári ipar több szegmensére, például a műszeriparra, a vegyiparra és a szórakoztatóelektronikai iparra is.

A kétpólusú világrendszer felbomlása, majd a rendszerváltás alapjaiban rengette meg az ágazatot, hiszen két fronton is keresletcsökkenés lépett fel: a belföldi igény a haditechnikai eszközökre gyakorlatilag eltűnt, a Varsói Szerződés biztosította exportpiacok pedig megszűntek. A fő gond az volt, hogy

a gazdasági átalakulást megfelelő szakmai megalapozottság és stratégia nélkül próbálták lekövetni,

a tervgazdálkodás után a piacgazdaság nem jelentett megfelelő alternatívát a korábbi volumen visszaállításához. A folyamatnak a gazdaság egészére erős negatív hatása volt, a hadiipar pedig az egyik legsúlyosabban érintett ágazatnak számított –

a 90-es évek végére először elhanyagolható méretűvé zsugorodott, majd a 2008-as gazdasági világválsággal szinte teljesen eltűnt.

A 2010-es évek eleje volt a fordulópont, amikor a kormány több hosszú távú tervvel állt elő, köztük a jelenleg is létező Irinyi-tervvel, amely azokat a hazai vállalatokat támogatja, amelyek élen járnak a technológiai megújulásban, és példát mutatnak a gazdaságosabb, költséghatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodásban is.”

 

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. január 22. 17:41
35 évente 5 évig van lehetősége a hadiiparnak húzóágazatnak lenni, ha béke van.
Akitlosz
2020. január 22. 17:41
Egy rövid ideig működik, de a hadi ipar termékeit háborúkban fogyasztják el. Ha ilyenek nincsenek, akkor csak addig működik a hadiipar gazdasági hatása, ameddig modernizálják a haderőt, de utána már nem lesz rá szükség jelentős mértékben. Az oroszok hiába fejlesztenek újabb és újabb fegyvereket egyszerűen nekik maguknak sem kell jelentős számban, mert bőven van elegendő fegyverük. Szóval amint egyszer újra modern és jól felszerelt lesz a magyar honvédség már ha úgy lesz valaha is, akkor a magyar hadiipar lehetősége gyorsan lekorlátozódik és véget ér a katalizátor szerepe huzamosabb időre. Azért minden ország hadiiparát elsősorban a saját belső kereslete tartja fent, amely viszont korlátozott, főleg a kisebb országok esetében.
B_kanya
2020. január 22. 17:40
"A kutyák okos lények, te nem tartozol közéjük!" Technikailag egy csivava-pincsi keverék is kutya, de látatlanban nem vádolnám túlzott intelligenciával :)
Antigoné
2020. január 22. 17:35
Mi a helyzet aSzemerey-bankkal, Csuhaj úr?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik