Magyarország elektromobilitásban élen jár a régióban

2019. október 29. 11:45
A készülő új Nemzeti Energia Stratégia egyik kiemelt fontosságú eleme a közlekedés zöldítése – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára Fóton, egy új elektromos töltőállomás átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

Kaderják Péter ismertette: Magyarország a régiós országok között élen jár az elektromobilitás fejlesztésében, jelenleg már 672 töltőállomás működik országszerte, és több mint 14 ezer zöld rendszámos autó közlekedik az utakon.

A gyors terjedést jogi háttér is támogatja, az elektromos autók adókedvezményt élveznek, a fizetős parkolókba töltőállomásokat kell telepíteni, csakúgy, mint az új építésű társasházakba, irodaházakba.

A magyar modellt követve az elmúlt évtől az EU-s joganyag is tartalmaz hasonló előírásokat

– tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette: a közlekedési szektor döntő fontosságú a gazdaságfejlesztés és a klímapolitika szempontjából egyaránt. A hazai gazdaság egyre jobban teljesít, az év második negyedében is 5,2 százalék volt a bővülés üteme, amely négyszerese az uniós tagállamok átlagának.

A gyors növekedés azonban a közlekedési szektorban hátrányokat is okoz – hívta fel a figyelmet. Az összes károsanyag- kibocsájtás egynegyedéért ugyanis a közlekedés, főként a közúti közlekedés felelős. Éppen ezért

úgy kell fejleszteni a gazdaságot, hogy közben a káros anyagok kibocsátását mérsékelni lehessen

– húzta alá Kaderják Péter.

Fóton nyolc egységből álló új elektromos töltőállomást adtak át az Auchan áruház parkolójában.

Az átadáson Polgár Gergely, az Auchan Retail Magyarország pénzügyi igazgatója arról beszélt, hogy a Teslával kötött megállapodásuk szerint a most átadott mellett Törökbálinton, az év végéig pedig további három településen, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben adnak át új elektromos töltőállomásokat.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés