Folytatják a külföldi tőke becsábítását Indiában, de több szektort is féltve védenek

2019. október 29. 9:17
India felülvizsgálja a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket (FDI) érintő szabályozást, hogy tovább könnyítsék a külföldiek befektetéseit.

Enyhítenek, hogy tőkét vonzzanak

A kormány változtatni kíván a megengedett külföldi beruházási határértékek korlátjain, sőt olyan ágazatokat is megvizsgálnak, amelyekben eddig nem volt liberalizáció. Azonosítani igyekeznek azokat a gazdasági ágazatokat, amelyekben érdemes lenne megengedni a külföldi befektetések növekedését.

Szeptemberben már enyhítették a szabályozásokat a szénbányászat, az „egymárkás” (single-brand) kiskereskedelem (ilyen ha például a Nike nyit egy márkaboltot), a szerződéses gyártás és a digitális média területein.

Több szektorba csak a kormányon keresztül visz az út

Ez azonban nem jelenti azt, hogy India lemond a kritikus infrastruktúrája vagy ágazatai védelméről. Több szektorban (védelmi vagy telekom) is fenntartja a kormány a jogot, hogy jóváhagyja a korlátozásokon felüli külföldi tulajdonszerzést, például ha egy külföldi befektető 49 százalékot meghaladó tulajdonrészt szerezne.

A 74 százalékot meghaladó tulajdonszerzéskor is szükséges kormányzati jóváhagyás a magán biztonsági ügynökségek vagy a barnamezős egészségügyi, gyógyszer és biotechnológiai beruházások esetén.

Tiltott szektorok

Több szektorban jelenleg tiltott a külföldi befektetés Indiában, ezek a következők:

– szerencsejáték,

– dohány,

– atomenergiához kötődő technológia,

– vasúti rendszerek működtetése,

– ingatlan (az egyszerű lakóépület vagy útépítés nem tartozik ide),

– a chit fund elnevezésű megtakarítási-hitelezési szövetkezetek vagy a nidhi nevű, nem-pénzügyi szektorban működő kölcsönző-hitelező vállalatok.

Az alábbi honlapon böngészhetők a befektetési szabályok részletesen, amiből kiderül, hogy a nyomtatott médiában és a bankszektorban is komolyabb korlátozások vannak érvényben, a kormány itt is megkerülhetetlen, ha külföldiek befektetni kívánnak az országban.

India a szektorok felülvizsgálatával beruházási fellendülést kíván elérni, ahogy azzal is, hogy csökkentette a vállalatok adóit.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés