Minden kohéziós kifizetés hetven százaléka a német gazdaságot gyarapítja

2019. október 27. 22:34
Fazakas Szabolcs
Növekedés
Ma már nem csak az uniós pénzektől függ a magyar gazdaság növekedése. Interjú.

„Köztudott, hogy a magyar növekedési adatok és a beáramló uniós pénzek nagysága szorosan összefügg. Hogyan látja, kezd lazulni az összefüggés, vagy sem?

Amikor a magyar gazdaság még a szakadék szélén tántorgott, nagyon nagy szüksége volt az uniós pénzekre. Ma azonban már olyan helyzetben van, hogy nem csak az uniós támogatásoktól függ a növekedés. De azt látni kell, hogy az uniós pénzek nagyban hozzájárulnak ehhez. A jelenlegi ciklusban lekötött támogatások kifizetése 2022-2023-ig tart, tehát addig folyamatosan folynak be a pénzek. (...)

Meg lehet mondani, hogy a nekünk juttatott támogatásokból mennyi áramlik vissza Németországba?

Ezt lehetetlen kiszámítani, hiszen senki nem tudja megmondani egy-egy nálunk dolgozó német vállalat mennyiben számít magyarnak vagy németnek.

Számomra elfogadható Oettinger úr számítása, miszerint minden kohéziós kifizetés 70 százaléka a német gazdaságot gyarapítja. Ez megnyugtathatja a német ipart, és persze bosszanthatja az olaszokat és a franciákat.

De azt is tudomásul kell venni, hogy a magyar gazdaság szorosan kötődik a némethez, míg tőlünk délre, például Romániában vagy Bulgáriában arányaiban több az olasz, francia érdekeltség. Mindezt figyelembe véve nemcsak nekünk, a felzárkózóknak, hanem az egész uniónak érdeke a kohéziós támogatások fennmaradása és eredményes felhasználása. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tény, hogy a neve helyesen Fazakas, de ettől még kár ilyen olcsó és túláltalánosító módon gúnyolódnod.

"Nem ártott volna néhány EU-s projekt költségvetését tételesen bemutatni az interjúban, csak hogy ne tűnjön annyira túlzó hazugságnak a 70%."

Günther Hermann Oettinger az EU Bizottság tagját, volt pénzügyi biztost hazugnak tartod?

"Why not save even more – for example, the billions in EU structural funds that go to Poland and Hungary, since those two countries refuse to take in refugees?

Budgetary policy shouldn’t be used to impose political penalties. The structural funds are for making weak regions more competitive. And a large part of every euro the EU gives Poland comes back to Germany. The Poles use the money to place orders with the German construction industry, to buy German machines and German trucks. So net contributors such as Germany should be interested in the structural funds. From an economic perspective, Germany isn’t a net contributor but a net recipient."
https://www.handelsblatt.com/t..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés