Egyetlen év alatt negyedével nőtt a vállalati kutatóhelyek száma

2019. október 27. 23:23
Tavaly tovább nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevékenységet végzők száma, miután az előző évben megfordult a 2014 óta tartó csökkenő tendencia, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Kutatás-fejlesztés, 2018 című összefoglaló kiadványából.

Tavaly országosan 3500 kutató-fejlesztő hely működött, 12 százalékkal több, mint 2017-ben, a kutatással foglalkozók száma meghaladta a 66 ezret, egy év alatt 5,5 ezerrel bővült. A KSH kiemeli: a teljes munkaidőben dolgozókra átszámított K+F-létszám a rendszerváltás óta először elérte a foglalkoztatottak 1,0 százalékát.

A magyarországi kutató-fejlesztő helyeken 2018-ban az előző évinél 14 százalékkal több, 738 külföldi kutató dolgozott. A hazai kutatók közül 227-en vállaltak munkát 6 hónapnál hosszabb időtartamra külföldön, 6,3 százalékkal kevesebben, mint 2017-ben.    Nemzetgazdasági szinten 2018-ban több mint 654 milliárd forintot fordítottak kutatás-fejlesztésre, ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,53 százalékát tette ki. A ráfordítások összege folyó áron 27 százalékkal, GDP-hez viszonyított aránya 0,2 százalékponttal nőtt.

A K+F ráfordításokból a vállalkozások 342 milliárd forintot finanszíroztak, ez folyó áron 26 százalékos emelkedés. tavaly éves alapon.

A kutató-fejlesztő helyekre az állami költségvetésből 212 milliárd forint, külföldi forrásból közel 97 milliárd forint, nonprofit szervezetektől 3 milliárd forint érkezett. A külföldről érkezett források folyó áron 26 százalékkal bővültek, ebből 76 milliárd forint (79 százalék) vállalkozásoktól érkezett. Az állami költségvetési források folyó áron 28 százalékkal nőttek egy év alatt.

A források felhasználásában jelentős volt a vállalkozási kutatóhelyek túlsúlya, amelyekre az összes kiadás 76 százalékát, 495 milliárd forintot fordítottak, további 13 százalékot (83 milliárd forintot) a felsőoktatási, 11 százalékot (71 milliárd forintot) az államháztartási szektorba tartozó intézetek és egyéb költségvetési kutatóhelyek használták fel. A KSH kiemeli: egyre több vállalkozás folytat kutatótevékenységet, tavaly Magyarországon 2000 vállalkozási kutatóhely működött, 24 százalékkal több, mint 2017-ben.

Országos szinten a K+F-ráfordítások 58 százalékát kísérleti fejlesztésre, 23 százalékát alkalmazott, 19 százalékát alapkutatásra fordították 2018-ban. A korábbi évekhez hasonlóan az államháztartási és a felsőoktatási szektorban továbbra is az alapkutatás részesedése volt a meghatározó (59, illetve 66 százalék), 47 milliárd, illetve 49 milliárd forint ráfordítással. A vállalkozási szektorban a K+F-témaköltségek között 2018-ban is a kísérleti fejlesztés dominanciája érvényesült (74 százalék, 365 milliárd forint).

A főbb tudományterületek szerint a források 61 százalékát a műszaki, 22 százalékát a természettudományokra költötték. A KSH összeállítása szerint 2017-ről 2018-ra e két fő tudományág ráfordításai nőttek folyó áron a legnagyobb mértékben, 31, illetve 27 százalékkal. A kisebb részesedést képviselő agrártudományok (4,8 százalék) és társadalomtudományok (3,5 százalék) ráfordításai is emelkedtek, 24, illetve 22 százalékkal.

A kutatás-fejlesztés területi eloszlása az elmúlt évben nem változott jelentősen, továbbra is erősen a Közép-Magyarország nagyrégióban, ezen belül a fővárosban koncentrálódott. A kutatóhelyek több mint a fele (52 százalék) működött a nagyrégióban,
munkát biztosítva a kutatással foglalkozók 61 százalékának.

A KSH kiadványa szerint 2018-ban országosan egy kutató-fejlesztő helyre 186 millió forint K+F-ráfordítás jutott, 13 százalékkal több, mint az előző évben, ami Közép-Magyarországon az országos átlagnál lényegesen magasabb, 239 millió forint volt. Budapesten ez az érték 256 millió forintot tett ki, 45 százalékkal többet az országos átlagnál.

2010 és 2017 között a hazai GDP-arányos K+F-ráfordításban öt hellyel javítottuk pozíciónkat az unióban.

A hazai vállalkozási szektor GDP-arányos K+F-ráfordítása 2017-ben 0,99 százalék volt, és mindössze 0,37 százalékponttal maradt el az EU-28 átlagától. Az uniós rangsor második harmadában álltunk Csehország és az Egyesült Királyság mögött a 12. helyen.

Az elemzésből kiderül, hogy a kutatók közül a nők tényleges létszáma 2017-ről 2018-ra 5,0 százalékkal nőtt.

(MTI, Makronóm)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez önámítás! Nem nőtt ennyivel a kutatási kapacitás, csak a pályázati kiírások miatt átneveztek
egyéb pozíciókat. Ezekben a pozíciókban nem kutatnak, nem publikálnak és csak nagyon nagy
jóindulattal nevezhető fejlesztésnek, amit csinálnak. Nem ORIGINÁLIS gondolatokat felvető
munkahelyekről van szó. Sajnos.

Amit írsz az rendben van, ugyanakkor én belülről látom, hogy milyen vállalati "kutatások"
folynak. Sima reproduktív mérnöki tevékenységet sorolnak át kutatási kategóriába, hogy
pályázhassanak K+F pénzekre.

Egy év alatt +25% :: én erre mondtam azt, hogy önámítás! Nem terem ennyi innovatív ember 1
év alatt, ha valamai csoda folytán mégis, nem lehet őket eszközparkkal ellátni. Tudok olyan
cégről, ahol K+F projectbe olyan gyakornokokat tettek, akiknek még a bsc-je sem volt meg.

A pályázati koordinátorokat kell megkérdezni, lenne miről mesélniük. Egy nagy
összekacsintósdi az egész, legalábbis a kkv-k szintjén. Több cégnél vetettem föl jó és
megcsinálható témákat, eredeti gondolatokkal - nem lehetett elfogadtatni: bolondok
lettek volna dolgozni, felborította volna a privát ügymenetet.

Azt készséggel elismerem, hogy vannak olyan nagyobb cégek, ahol a saját kockázati pénzt
hatékonyan egészítik ki a pályázati forrásokkal és hoznak létre valóban nagyszerű mérnöki
megoldásokat. Sőt azt is, hogy a páylázati pénzek a teljes vertikumra hatnak, részben
bedolgozói szinten, részben a K+F fontosságának elfogadtatásával, részben egy új,
fejlesztéssel foglalkozó, fiatal mérnökréteg kialakításával.

Csak akkor ezt kell kommunikálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés