A jóléti állam szaggatja szét Svédországot

2019. október 20. 21:47

Darabokra hullik a svéd jóléti állam.

2019. október 20. 21:47
Jon Nylander

„A liberális harvardi szociológus, Robert D. Putnam, az »E Pluribus Unum: Sokszínűség és közösség a huszonegyedik században« című 2007. évi tanulmányában kimutatta, hogy elkerülhetetlen összefüggés van a sokféleség és a társadalmi bizalmatlanság között. Azt is megállapította, hogy a rasszizmusnak látszólag nagyon kevés köze van ehhez. Rámutatott, hogy

a sokszínű közösségekben élő emberek gyakran bizalmatlanná válnak a szomszédaikkal szemben,

függetlenül a bőrük színétől, és sokszor még a közeli barátaiktól is eltávolodnak. A legrosszabbra számítanak a társadalomtól és annak vezetőitől. Kevesebbet önkénteskednek, kevesebbet adakoznak, ritkábban szavaznak és többet szólalnak fel a társadalmi reformokért – viszont kevésbé bíznak a reformok pozitív hatásaiban. Az etnikailag vagy kulturálisan sokrétű területeken élő emberek úgy tűnik olyanok mint a teknősök, visszahúzódnak a páncéljukba. (...)

Érthetetlen, hogy egy harvardi professzornak évekre van szüksége egy ilyen nyilvánvaló következtetés eléréséhez.

A homogén közösségekben nagyobb a bizalom és a társadalmi tőke.

Az emberek, akiknek közös a nyelve, a hagyománya, a vallása, az intézményeik és a történelmük, könnyebben tudnak együttműködni és a nézeteltéréseiket is békésebben tudják rendezni.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2021. október 12. 23:35
"...liberális harvardi szociológus,..." Erős a gyanúm, hogy a cikkben leírtakra pár milliárd ember már rég rájöt, de akár az ókori görögök is. Csak azon csodálkozom, hogy egy libbantnak is leesett a tantusz. :)
Andilla
2019. december 26. 13:43
Valahol már itt írtam: örülök, hogy nekünk sikerült pár éve még időben visszajönnünk a svéd Paradicsomból.
bela barva
2019. december 26. 13:43
Svédországot a tömény hülyeség szakítja szét.
bunko_jobbos
2019. december 26. 13:43
Hogy meglepődtem! Nektek ehhez egyetem kell, bazdmeg? Menj el Pista bácsihoz a sarokra, oszt ő is megmondja neked. Meg minden normális ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik