Tartós mínuszokra készülhet a világ

2019. október 18. 00:00

A régi tankönyvek szinte elképzelhetetlennek tartották a negatív kamatok tartós fennmaradását.

2019. október 18. 00:00
Virág Barnabás

„Az új technológiai forradalom, a digitalizáció, a szolgáltató szektor térnyerése teljesen átalakítja gazdaságaink beruházási igényét. Szemben az ipari fejlődés korábbi szakaszaival, amikor a vállalatok nagy volumenű fizikai beruházásokat hajtottak végre (gépsorok, üzemcsarnokok), a 21. században a beruházások egyre nagyobb aránya digitális tőke (szoftverek, adatbázisok) formájában valósul meg. A gyors digitális fejlődés következtében a beruházások ára egyre alacsonyabb lesz, ami tartósan kisebb beruházási igénnyel jár.

Hasonló hatásuk van a demográfiai folyamatoknak. A világ – főként a fejlett országok – társadalmai folyamatosan öregszenek. A technológia és az orvostudomány fejlődésével a várható élettartam egyre nagyobb része a nyugdíjas éveinkre tevődik. Ezzel összhangban korunk generációinak egyre magasabb megtakarításokra van szükségük. A kamatokat hosszú távon a beruházások és a megtakarítások közötti egyensúly alakítja. Ez a két előbb említett hatás miatt egyre inkább a megtakarítások irányába tolódik el, tartósan csökkentve a globális kamatokat.

A technológiai fejlődés a monetáris politikán keresztül is a negatív kamatkörnyezet irányába hat. Jelenleg a fejlett világ jegybankjainak döntő része inflációs célkövető rendszerben működik. Az induló helyzetben is alacsony globális infláció mellett a technoló­giai újítások, a nagyobb termelési hatékonyság következtében folyamatosan mérséklődnek az árak, amire az inflációs céljaik elérésére törekvő központi bankok tartósan laza monetáris politikával reagálnak.

Végezetül érdemes egy pillantást vetni a világ geopolitikai aktualitásaira is.
A kereskedelmi feszültségek kiéleződése egyre nagyobb valószínűséggel egy valutaháború kialakulásával is fenyeget (ha még nem indult el…). Ebben a helyzetben az érdekelt felek devizájuk leértékelését leginkább az egyébként is alacsony kamatok további csökkentésével próbálhatják meg elérni. Az elmúlt évtized tanulsága, hogy a nagy jegybankok lazító lépései hosszabb távon a globális pénzpiac minden szegletében éreztetik hatásukat, tovább mérsékelve a hozamokat.

A felsorolásból is érzékelhető, hogy világunk alapvetően megváltozott. A régi tankönyvek szinte elképzelhetetlennek tartották a negatív kamatok tartós fennmaradását.

Épp itt az ideje új könyvek után nézni…”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. december 09. 11:58
Remélem hamarosan megjelennek a várt új könyvek, amiket várva-várnak mindazok, akik hisznek abban, hogy az alacsony kamatok inflációcsökkentö hatásúak, a nagymennyiségü nyomtatott papír az pénz, a szoftverek és az adatbázisok csökkentik az éhséget.
Palepoli
2019. november 20. 00:18
Az arany egy kiló arany maradt, de hogy mennyi más terméket lehetett rajta venni, az folyamatosan változott. A mai inflációt nagyrészt nem a jegybankok, hanem a kereskedelmi bankok csinálják.
Palepoli
2019. november 20. 00:16
A digitalizáció miatt majd adatokat fogunk enni és adatokat veszünk magunkra? Az egész egy lufi, ami már ki is pukkadt, csak erről Virág B. még nem értesült. A negatív kamat nem fenntartható. A szocializmus sem fenntartható, de az nem egyenlő azzal, hogy ne lehetett volna sajnos kipróbálni a világ egy részén, mi történik akkor, ha mindent államosítanak.
Akitlosz
2019. november 14. 23:04
"folyamatosan mérséklődnek az árak" Nem a TV reklámokból kellene tájékozódnia. Vásárolni sohasem szokott? Vagy azért kapja a fizetését, hogy ilyeneket mondjon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik