Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be Magyarországon

2019. október 18. 14:19
Évente 6-7 ezer olyan ötlet születik Magyarországon, amelyeket szabadalmaztatni lehetne – mondta Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A vezérigazgató elmondta, Németországban ez a szám mintegy 20 ezer, tehát ez egy összemérhető nagyságrend, s azt jelzi, nagyon kreatívok a magyarok.

Az általa vezetett céghez hetente 10-15 ötlet érkezik, és ezeknek körülbelül egyharmadával-felével érdemes foglalkozni.

A cél az, hogy a találmányok ténylegesen járuljanak hozzá a nemzeti össztermékhez, hiszen Magyarország csak az innovációval tud előre jutni, fogalmazott.

A műsorban felidézték, megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Valor Hungariae Zrt. az innovatív magyar találmányok és termékek iparjogvédelmének, ezen belül a gyors ügyintézés és a szabadalmaztatás folyamatának támogatására.

A Valor egy magyar tulajdonú vállalat, amelynek felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) látja el. A társaság segítségnyújtása az iparjogvédelem területén minden harmadik esetben szükséges, ez idén 30-40 céget jelent.

Itt írtunk arról, hogy a jövőben könnyebb lesz megvédeni a magyar találmányokat, itt pedig a szabadalmi helyzet hátteréről beszélgettünk Pintz György szabadalmi ügyvivővel, aki szerint a multik innoválnak, csak azzal mi nem vagyunk kisegítve. Ezért is fontos, hogy a magyar ötletekből jogilag is védett magyar szellemi tulajdon, abból pedig magas hozzáadott értékű hazai vállalatok és termékek jöjjenek létre.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy profi szabadalom olyan ( a tágabban vett vegyiparról beszélek), hogy a leírás és a példák alapján egyszerűen nem valósítható meg. Olyan apró dolgok vannak belőle kihagyva, vagy tág határok között megadva, amire csak a területen rendkívül jártasak vesznek észre és alkalmaznak.

Colt nagy feltaláló volt, de azért tudott befutni, mert a Texas Rangerek rájöttek arra, hogy az öt illetve hatlövetű fegyver kitűnően használható az indián és a spanyol harcokban és komoly tételt rendeltek tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés