Mi a következő lépés?

Sorostól rettegnek a hongkongi gazdaságban

2019. október 17. 16:20

Írta: Oláh Dániel
Soros pénzpiaci tranzakcióit szokás okolni a thai és maláj gazdaságok 1998-as összeomlásáért. A 2019-es őszi hongkongi tüntetések hatására a helyi vezetők ismét aggodalommal figyelik Sorost, aki 2009-ben azért dicsérte meg a várost, mert az visszaverte a pénzügyi támadásait. A hongkongi hatóságok szerint a tüntetéshullámot sem tudná felhasználni egy sikeres pénzügyi támadáshoz.

Az 1998-as Soros-féle támadáshullámnak Hongkong ellenállt, ezért a milliárdos 2009-ben egy kínai tévében megdicsérte a helyi gazdaságpolitikát. „Jó munkát végeztek, hogy megvédjék a hongkongi dollárt, így elismerést érdemelnek. A támadásom pedig, ha így nevezzük, eredménytelen volt” – ismerte el.

„Semmiféle bűntudatot nem érzek... Semmi helytelen nincs ebben” magyarázta, hogy ő mindig az aktuális piaci játékszabályok szerint játszik. Soros elmondta, hogy nagyon jó döntés volt a vezetés részéről durván beavatkozni, még ha ideiglenesen sérült is ezzel a szabadpiaci imázsa a hongkongi politikának.

A hongkongi tüntetéshullám hatására kiújult a helyiek aggodalma, de a város pénzügyi hatóságának vezetője hangsúlyozta, hogy a helyi pénzpiac sokkal nagyobb, mint volt és a shortolóknak nem lenne elég lőszere, azaz pénze a sikeres támadáshoz. Túl nagy a pénzpiac ahhoz, hogy pár szereplő komolyan befolyásolja és ez sokba is kerülhetne nekik, de számos új szabályozás is életbe lépett.

A South China Morning Post cikke szerint ténylegesen kimutatható, hogy szeptemberben pénzügyi szereplők Hongkong ellen spekuláltak.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés