Sorostól rettegnek a hongkongi gazdaságban

2019. október 17. 16:20

Soros pénzpiaci tranzakcióit szokás okolni a thai és maláj gazdaságok 1998-as összeomlásáért. A 2019-es őszi hongkongi tüntetések hatására a helyi vezetők ismét aggodalommal figyelik Sorost, aki 2009-ben azért dicsérte meg a várost, mert az visszaverte a pénzügyi támadásait. A hongkongi hatóságok szerint a tüntetéshullámot sem tudná felhasználni egy sikeres pénzügyi támadáshoz.

2019. október 17. 16:20
null
Oláh Dániel

Az 1998-as Soros-féle támadáshullámnak Hongkong ellenállt, ezért a milliárdos 2009-ben egy kínai tévében megdicsérte a helyi gazdaságpolitikát. „Jó munkát végeztek, hogy megvédjék a hongkongi dollárt, így elismerést érdemelnek. A támadásom pedig, ha így nevezzük, eredménytelen volt” – ismerte el.

„Semmiféle bűntudatot nem érzek... Semmi helytelen nincs ebben” magyarázta, hogy ő mindig az aktuális piaci játékszabályok szerint játszik. Soros elmondta, hogy nagyon jó döntés volt a vezetés részéről durván beavatkozni, még ha ideiglenesen sérült is ezzel a szabadpiaci imázsa a hongkongi politikának.

A hongkongi tüntetéshullám hatására kiújult a helyiek aggodalma, de a város pénzügyi hatóságának vezetője hangsúlyozta, hogy a helyi pénzpiac sokkal nagyobb, mint volt és a shortolóknak nem lenne elég lőszere, azaz pénze a sikeres támadáshoz. Túl nagy a pénzpiac ahhoz, hogy pár szereplő komolyan befolyásolja és ez sokba is kerülhetne nekik, de számos új szabályozás is életbe lépett.

A South China Morning Post cikke szerint ténylegesen kimutatható, hogy szeptemberben pénzügyi szereplők Hongkong ellen spekuláltak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2019. november 06. 18:13
Inkább az amcsi demokrácia export miatt aggódnak az értelmesebb hong-kongiak, amit rájuk erőltetnek, ha kell, ha nem.
Kétes
2019. november 06. 14:12
Bonyolult világ van. A tolvaj Soros érdekei egybe esnek a kommunista Kína érdekeivel. Mindkettőnek jó, ha Hong Kong átmenetilegmeggyengül. Soros gyors pénzt keres, Kína pedig növeli befolyását.
Biivisz
2019. november 06. 14:11
"Ezért nem jelenik meg olyan hír, hogy Soros és a többi spekuláns támadta a svájci frankot." Meg ők is ott tartják a pénzüket ... :-)
yndi
2019. október 21. 15:41
Borkairól nekem is Soros jutna az eszembe, ha a fideszes ostobaságpropaganda terjesztése volna a megélhetési forrásom, mint a mandiner gárdája tagjainak. Szólni kellene az alábbi weboldalak szerkesztőinek, hogy egészítsék ki a listájukat "a mandiner alkalmazottja" kategóriával: https://www.ranker.com/list/worst-jobs-ever/anabel-conner https://www.buzznick.com/horrible-jobs/ https://allthatsinteresting.com/worlds-worst-jobs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik