Szépen csírázik a paradicsom a marsi talajon

2019. október 16. 23:13

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei által kifejlesztett talajban. Kutatásukból kiderült, hogy nemcsak lehetséges élelmet termelni a vörös bolygón és a Holdon jövendő lakóik számára, hanem életképes magokat is lehet nyerni belőlük növénytermesztéshez.

2019. október 16. 23:13
null

Wieger Wamelink és kollégái a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként általános termőföldet használtak.

A tíz növényből kilenc normálisan kifejlődött, ehető terméseket takarítottak be róluk. Csak a spenót volt kivétel. A termesztő tálcánkénti teljes biomassza produkció, az időegység alatt keletkező szervesanyag-tömeg területegységenként, a földi talaj és a Marshoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb, és jelentősen eltért a Hold talaján termesztettől.

A termesztett növényekből három faj, a retek, a zab és a kerti zsázsa esetében sikerült magjaikat kicsíráztatni sikeresen a kutatóknak, derült ki az Open Agriculture című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból.

Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé – idézte Wieger Wamelinket a Science Daily tudományos hírportál.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. november 04. 11:52
A Marsnak van légköre. Így van ott szél is. Igaz nem árt kicsit majd sűríteni a marsi légkört, de ez megoldható lesz addigra, amikor a Marson nagyüzemi mezőgazdaság lesz. A kozmikus sugárzás javától egyszerű megvédeni a Marsot. Csak egy mágnest kell Nap körüli pályára állítani a Mars L1 pontjára és az megvédi a Marsot a káros sugárzástól. Amire erre szükség lesz addigra meg is tudják csinálni. Ezt is. De ilyen zárt üvegházakban termesztéshez még erre sincsen szükség, csak ha a szabadban akarnak növényeket termeszteni. A zárt rendszerben az épület maga védi meg a növényeket, csak azt a részét engedi át a napfénynek, amire szükségük van a növényeknek. Szóval zárt bázison nem tud ártani a kozmikus sugárzás.
KannibálTatárÚr
2019. november 04. 11:50
Megjegyzem: a növények általában talaj nélkül is jól megélnek. Megfelelő tápanyagot tartalmazó vízzel kell ellátni a gyökereiket.
jóember
2019. október 29. 18:30
Na jó, a marsi talaj nem mérgező, ez a kísérlet konklúziója. Nem kell mesterséges talajt (grodan) odavinni a termesztéshez. De a Marsnak nincs légköre, nincs mágneses tere, iszonyatosan erős ott a kozmikus sugárzás, szerintem azt nem bírják ki ezek a növények. Ez a kísérleti eredmény még nagyon, nagyon az út eleje.
Akitlosz
2019. október 21. 19:29
De meglepő! A növénynek szinte csak azért kell talaj a gyökere alá, hogy el ne essen. Víz, napfény kell neki, meg némi széndioxid és jól elvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik