Gonosznak tűnnek a filmben

Rágalmazás miatt perli a Netflixet a Pénzmosó című film miatt egy panamai ügyvédi iroda

2019. október 16. 23:01
Rágalmazás miatt indított pert a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda a Netflix ellen, amelynek Pénzmosó című filmje az iroda 2016-ban kirobbant botrányáról szól, írta a The Guardian című brit napilap szerdán.

A panamai cég partnerei, Jurgen Mossack és Ramon Fonseca el akarják érni, hogy a Netflix internetes műsorszóró ne kezdhesse el pénteken a Gary Oldman és Antonio Banderas főszereplésével forgatott film online forgalmazását.

A Panama-iratok néven elhíresült botrányban az offshore jogi iroda titkos aktái szivárogtak ki. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, és a dokumentumokból kiderült, hogy az ügyvédek abban segédkeztek, hogy ügyfeleik eltüntethessék vagyonukat, így a leggazdagabbak kimenekíthették azt a nemzetállami adórendszerek elől.

A Mossak Fonseca kedden nyújtott be keresetet a connecticuti kerületi ügyészségen, amelyben arra hivatkoznak, hogy a Pénzmosó című filmben úgy ábrázolják őket, mint könyörtelen és gondatlan ügyvédeket, akik pénzmosásban, adócsalásban, megvesztegetésben és/vagy más bűncselekményben vesznek részt. Egyúttal arra kérték a bíróságot, hogy állítsa le a produkció forgalmazását.

Az ügyvédek szerint a film bemutatása a tisztességes eljáráshoz való jogukat is sérti, mivel az Egyesült Államokban az FBI vizsgálatot folytat a cég ellen, és ezt a produkció befolyásolhatja.

Az ügyvédek amiatt is panaszt tettek, hogy a film, amelyben Meryl Streep özvegyet alakít, aki egy vízi balesetben veszíti el a férjét, olyan gonosz embereknek mutatja be őket, akik hasznot húztak 20 ember halálából, akik egy hajótúrán vesztették életüket.

Mossack és Fonseca azt is nehezményezték a dokumentum szerint, hogy a filmben engedély nélkül használták a logójukat.

Az ügyvédi iroda a Netflix mellett személyesen a rendezőt, Steven Soderberghet is támadja a keresetben.

A Netflix a brit lap szerint még nem válaszolt a keresetre, és a tárgyalás idejét sem tűzték még ki.

A Mossack Fonseca tavaly márciusban számolta fel irodáját, két évvel a Panama-iratok botránya után, amely kiteregette klienseik ügyeit. Számos érintett, befolyásos ember ellen indult vizsgálat világszerte.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés