Nagy Márton: A magyar gazdaságot csak elrontani lehet, nagyon jó pályán vagyunk

2019. október 16. 22:29

Teljesen megváltozott az infláció természete, ezt sokan „benézték” a világban az elmúlt években, a magyar jegybank viszont jól döntött, amikor óvatos volt – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio szervezésében létrejövő Budapest Economic Forumon tartott előadásában.

2019. október 16. 22:29
null

Az infláció a múlté

Hosszabb ideje arról beszélünk, hogy be kell rendezkednünk a negatív reálkamatokra, ez most minden eddiginél jobban érvényes. „Azt gondoljuk, hogy az alacsony kamatkörnyezet ma már nem abnormális” – tudósít a Portfolio az előadásról.

Az MNB alelnöke szerint korábban a szakemberek „elnézték” azt, mi határozza meg az inflációt. A válság után új gazdasági korszak jött, az új trendek pedig az infláció jellegét megváltoztatták. A digitalizáció, a demográfia, a globalizáció és a klímaváltozás is hozzájárult, hogy az infláció lényegében eltűnt.

Nagy Márton a következő öt évben sem vár változást, mert három alapvető nyersanyag, a pénz, az információ és az energia ára lenullázódott, így nem is érdemes várni a „normális” infláció visszatérését – tudósít a Portfolio.

Az alelnök úgy véli, a negatív kamatok tartósan fenn fognak maradni.


Megváltozott az infláció természete, nyugaton benézték

Az infláció hiánya miatt a fejlett jegybankok normalizálni kezdték politikájukat, majd éles fordulattal újra lazítottak. Közben az MNB csak finomhangolást hajtott végre, óvatos megközelítést alkalmazott, amiben „igazunk is volt” – vélte Nagy Márton, aki szerint az MNB-nek megérte óvatosnak maradni, nekünk lett igazunk, a fejlett piac pedig elszámította magát. A világ jegybankjainak kétharmada ma sikertelen, nem tudja teljesíteni inflációs célját, az MNB viszont a sikeres egyharmadban van. Sőt, a hazai jegybanki mérleg a GDP 27 százalékát teszi ki, készpénz nélkül 11 százalékot, ami a világon a legalacsonyabbak közé tartozik, márpedig ez jól jelzi a jegybank mozgásterét a jövőre nézve.

Annyira jól megy a gazdaság, hogy csak szándékosan lehet elrontani

A magyar gazdaságot a következő négy-öt évben szerinte csak elrontani lehet, most nagyon jó pályán vagyunk. Akkor ronthatnánk el a helyzetünket, ha a fogyasztásalapú növekedésre állnánk át a beruházásalapú növekedés helyett. Az alelnök kiemelte, a jövő magyar gazdaságának alapjai az alábbiak lehetnek:

1. Legalább 2%-os növekedési többletet kell elérnie az eurózónához képest, a felzárkózást fenn kell tartani, nem a növekedés nominális üteme a lényeges.

2. A beruházási rátának legalább 25%-nak kell lennie, aminek természetesen van importigénye, ezért romlik a fizetési mérlegünk, de ez nem fogyasztással, hanem beruházással jár, így tudunk kitörni a közepes jövedelem csapdájából.

3. A hitelezésnek évente 10-15%-kal kell bővülnie a lakossági és a vállalati szegmensben is.

4. Növelni kell a versenyképességet, további gazdaságvédelmi és családvédelmi akciótervek kellenek.

5. A fizetési mérlegünk esetében fenn kell tartani az egyensúlyt.

6. 10 százalékos lakossági megtakarítási ráta kell jellemzően lakossági állampapírokkal.

7. A nettó külső adósságunk nullára csökkenjen 2021-ig.

8. Az államadósság a GDP 50%-a alá csökkenjen 2030-ig.

9. Meg kell tartani a MÁP+-t, mint sikerterméket.

10. Tudatos, hatékony, a bizalmat visszanyerő modern bankrendszer kell.

A fenntartható növekedés öt alappillére a következő években a monetáris politika, a fiskális politika, az adósságmenedzsment, a versenyképességi politika és a makroprudenciális politika lesz.

A bankszektorban radikális változás kell

Végül lemondta, hogy a magyar bankrendszerben teljes megújulás kell, ahogy halogatjuk, annál radikálisabb változásra van szükség. Túl sok a bank a piacon, a hatékonyságuk viszont sok esetben gyengének számít.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2019. október 17. 19:12
Kétségtelen, hogy egyik érték sem túl kívánatos. De kb. ennyi van a mai gazdaságpolitika negatív oldalán (fiskális és monetáris egyben). Tekintsünk csak pozitívumokat: deficit csökkenése, államadósság csökkenése, külker egyenleg pozitívban tartása, rekord foglakoztatás, rekord alacsony munkanélküliség, rekord GDP-növekedés, rekord beruházási ráta, igen erőteljes nominál- és reálbérnövekedés, alacsony infláció (éppen ebben az évben nem annyira, de egyébként igen), komoly fogyasztásbővülés, erőteljes vagyongyarapodás a magas hazai privát ingatlantulajdon miatt. Csak néhány a sorból nem beszélve az EU legalacsonyabb TAO-járól, valamint az igen alacsony SZJA-ról... Egy magas jövedelmű (Világbank szerint ide tartozunk) országban, amelyik a fenntarthatóságot is megcélozza, bizony a fogyasztást kell inkább adóztatni, mint a beruházást, jövedelem.képződést. Szóval pont a gazdasági paraméterekbe nem kellene belekötni, mert itt és ég és föld a kormányok közötti különbség. Az Orbán kormányok javára.
Akitlosz
2019. október 17. 17:00
„Azt gondoljuk, hogy az alacsony kamatkörnyezet ma már nem abnormális” "Csupán" a bankbetétesek kifosztása.
Ikloorvat
2019. október 17. 17:00
És el is lesz rontva: kicsit kisebb intenzitással termelnek a külföldi multik, kicsit kevesebb EU-s forrás érkezik, és semmi sem lesz már a régi :(
Akitlosz
2019. október 17. 17:00
Az inflációnak nincsen természete. Annál inkább van azoknak a bankároknak és politikusoknak, akik az inflációt csinálják, hogy így kifosszák a népet az adókon felül is. A pénz magától nem romlik. Semmilyen olyan reálgazdasági folyamat nincsen, ami békeidőben inflációt okozna. Infláció azért és csakis azért van, mert a bankoknak jogukban áll fedezetlen pénzt forgalomba hozniuk és ezt meg is teszik. Így egyre több pénz jut ugyanannyi termékre és szolgáltatásra ezért a pénz értéke csökken az árak emelkednek. Az inflációból az államnak és a bankoknak anyagi hasznuk van mindenki más rovására, ezért csinálják. Az infláció nem egyéb, mint vagyondézsma, extra adó a normális adókon felül. Ebből következik, hogy adóval kiváltható, azaz egy tisztességes világban és államban semmi szükség nincsen inflációra. A pénz értéke évszázadokig is stabilan tartható, ha közben nincsen háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik