A szegénységgel foglalkoztak az idei év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai

2019. október 16. 21:31

A díjazottak: Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer

2019. október 16. 21:31
null
Pavelka Alexandra

„2019-ben Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer megosztottan nyerte el a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, melyet a Svéd Nemzeti Bank fennállásának 300. évfordulójára alapított 1968-ban.

A kitüntetést »a globális szegénység csökkentésének kísérleti megközelítéséért« kapták.  

A díjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda, mely 9 millió svéd korona pénzjutalommal is jár, ami megközelítőleg 275 millió forint. (...)

A szegénység egy nagyon komplex kérdés, aminek a kezelésére sok olyan megoldási javaslatot valósítottak meg, melyeknek azóta sem tudjuk visszamérni a hatását. A Nobel-emlékdíjjal jutalmazott kutatók munkájának gyümölcseként

sokkal fókuszáltabb, pontosabb kérdéseket lehet feltenni a szegénység felszámolását célzó gazdaságpolitikák megalkotásához és értékeléséhez.

Ezen kérdések megválaszolására kísérleti megközelítést alkalmaztak. Munkájuk több területet is érintett, úgy, mint az oktatás, mezőgazdaság, egészségügy vagy a hitelhez való hozzáférés.”

 

Borítókép: MTI EPA/Karin Wesslen

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2019. október 24. 19:17
A kutatás 10 éve alatt felmerült költségek, a most kapott pénzjutalom, a napokig tartó ünnepségek, kurva nagy svédasztalok, stb. költségei megtérülnek, mert a szegénység most olyan "kísérleti megközelítésben" részesült, amilyenben még soha.:-)
EMM195
2019. október 20. 07:30
A szegénység soha nem tűnik el, míg gazdag ember van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik