Egészen eddig a rákos sejtek voltak a rejtőzködés nagymesterei

2019. október 16. 01:41

Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

2019. október 16. 01:41
null

A rákos sejtek a rejtőzködés mesterei, de a Yale Egyetem tudósai által kifejlesztett új módszer lehetővé teszi, hogy láthatóvá váljanak és segíti az immunrendszert abban, hogy észlelje és megsemmisítse a daganatokat – olvasható a Nature Immunology című tudományos folyóiratban.

Az új módszer csökkentette vagy megsemmisítette a melanoma, a mellrák egy rosszindulatú típusa, a tripla negatív emlőrák és a hasnyálmirigyrák daganatait egerekben, még az olyan daganatokat is felfedte, amelyek igen távol vannak az elsődleges daganatforrástól – írták a kutatók.

Ez az immunterápia egy teljesen új formája – idézte a Yale Egyetem közleménye Sidi Chent, az egyetem adjunktusát, a tanulmány egyik szerzőjét.

Az immunterápia forradalmasította a rákkezelést, de a létező terápiák nem működnek minden beteg esetében, és egyes ráktípusok ellen. A létező terápiák olykor nem képesek felismerni a rákos sejtek molekuláris álcáját, ezért kevésbé hatékonyak – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

Ezen hiányosságokra keresett megoldást Chen laboratóriuma, amely kifejlesztett egy új rendszert, amely egyesítette a vírusos génterápiát és a CRISPR génszerkesztési technológiát. Ahelyett azonban, hogy megtalálja és szerkessze a DNS szakaszait és új géneket illesszen be, az endogén gének többszörös aktiválása mint immunterápia – Multiplexed Activation of Endoganous Genes as Immunotherapy (MAEGI) – elnevezésű új módszer hajtóvadászatot indít több tízezer daganattal kapcsolatos gén után, majd egyfajta GPS-ként működve megjelöli helyüket, és felerősíti jelzéseiket.

Ez a tumorsejtek narancssárga overállba öltöztetésének molekuláris megfelelője, amely lehetővé teszi, hogy az immunrendszer gyorsan megtalálja és elpusztítsa a halálos sejteket – magyarázta Chen.

Ezen sejtek azonosítása nyomán az immunrendszer azonnal felismeri őket, ha a jövőben megjelennek – tette hozzá.

Az új módszernek elméletben hatékonynak kell lennie sok ráktípus ellen, köztük olyanok ellen is, amelyek jelenleg ellenállnak az immunterápiának – hangsúlyozta.

A következő kutatások javítani fogják a módszert, és előkészítik a klinikai próbákat rákos betegeken.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2019. október 16. 22:29
Na, szorul a hurok, rejtőzködő sorosista-talmudista-brüsszeliták !
Vakfolt
2019. október 16. 11:55
Ez egy kicsit zavarosnak tűnik, mikor magzat vagyok és növesztem a sejtjeimet, blokkolom anyám immunrendszerét, hogy ne lökjön ki, aztán felnőttkoromban néhány sejtemben bekapcsolódik, de immáron a saját immunrendszerem ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik