Arcszkenneres azonosítással lehet majd Kínában netezni

2019. október 14. 18:20
Hol van már az inkognitó mód és a privát böngészés, hiszen a kínai kormányzat bejelentette, hogy arcfelismeréssel lehet majd csak internetezni az országban a későbbiekben. Így mindenkiről szinte mindent valós időben tudni lehet, ami alapján a polgárok büntethetők és jutalmazhatók. Korábban az is előfordult, hogy a nyilvános illemhelyen is csak arcfelismeréssel lehetett papírhoz jutni.

A netkapcsolat feltétele lesz a rendszeres azonosítás, így a kínai kormány folyamatosan követheti, hogy a polgárok milyen tartalmakat néznek és keresnek illetve milyen szolgáltatásokat használnak – például rendszeresen vásárolnak alkoholt a neten, vagy minden idejüket inkább baba-mama oldalakon töltik. Ami nagyon nem mindegy, mert a helyesnek ítélt viselkedésért az állampolgárok pontokat kapnak, a pontgyűjtögetős játék eredményeként a jól teljesítők extra állami szolgáltatásokban részesülhetnek, de akik mínuszba kerülnek, azok egyszer majd meglepve tapasztalhatják, hogy például nem tudnak az interneten repjegyet vásárolni.

A kínai kormány tehát az online, napi viselkedésük alapján osztályozza majd a polgárokat. Meg akarják előzni, hogy valaki más nevén vagy személyazonosítójával vásároljanak internetkapcsolatot a kínai lakosok.

Egy új kísérlet is zajlik éppen, amelyben kínaiak csupán arcfelismeréssel használhatják a közösségi közlekedést. A technológiára való átállást ösztönzik is, az idősek ingyen utaznak, ha az arcukkal fizetnek. Persze nem csak a közlekedésben hasznos a technológia, hiszen már 2017-ben bevezették több nyilvános illemhelyen is a papír adagolásához, hogy elejét vegyék a pazarlásnak.

Kína épp most építi a világ legnagyobb megfigyelő államát, amely a köztéri kamerákra, a mesterséges intelligenciára és az arcfelismerés hármasára építve osztályozza a kínaiakat, illetve büntet vagy jutalmaz automatikusan. Természetesen a rendőrök is okos szemüvegekkel lesznek felszerelve, hogy akár egy szempillantás alatt megtudjanak a járókelőkről bármit.

A kínai kutatók nem pihennek és olyan 500 megapixeles kamerát is fejlesztettek, amely segítségével egy egész stadionban minden arc felismerhető és követhető. A technológia már ott tart, hogy akár az is felismerhető, ha csak az arc fele látszik.

Igazi időutazás ez, csak nem előre, hanem 1984-be – vélik a kritikusok


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem annyira az 1984, hanem inkább a The Circle (by Dave Eggers) világa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés