Idén ne osszunk gazdasági Nobel-díjat!

2019. október 11. 13:32

James Broughel
The Hill
Veszélyes, ha a közgazdászokat magasra emeljük.

„A gazdasági tudomány kibogozhatatlanul kapcsolódik a politikához. Olyan terület, ahol az erős gondolatokat szakpolitikai eszközzé lehet változtatni. Ebből jó is kisülhet, például amikor a Fednek sikerült csökkentenie az inflációt, amely a hetvenes években sújtotta az USA-t. De a gondolatok könnyen veszélyessé válhatnak, lásd amikor a kommunizmus kezdett terjedni a világban.

Veszélyes, ha a közgazdászokat olyan magasra emeljük, mint amilyen presztízst és befolyást a Nobel-díj adhat. Ironikus módon épp Hayek hangoztatta ezt a nézetet, maga is Nobel-díjasként. Kiemelte a köszönőbeszédében, hogy hiba a közgazdaságtant a fizikai tudományokhoz hasonlítani. (...)

Évtizedekkel azután, hogy létrehozta a híres IS-LM modellt, Hicks elégedetlenné vált és végül azt mondta, hogy a két görbének valójában semmi köze egymáshoz, még egy diagramon sem szabadna szerepelniük. Addigra a modell beégett a tudatunkba. Hicks neve és az, hogy ezzel a modell a Nobel-díjhoz köthető, hozzájárult az elmélet hosszan tartó befolyásához.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés