Érdeklődünk a kisboltok iránt, de a nagyokat jobban kedveljük

2019. október 9. 17:21
Bár az emberek 75 százaléka rendszeresen vásárol a közelében található kis boltokban, az árak és a korlátolt választék miatt részesítik sokan előnyben a távolabbi nagyobb üzleteket – derül ki az egymás közelében élők közösséggé szerveződését segítő alkalmazás, a Miutcánk által készített kutatásból.

A Miutcánk október elején csaknem 850 felhasználó bevonásával készítette el reprezentatív felmérését. A vizsgálat kapcsolódott az alkalmazás #helybenveszem kampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a helyi boltokban történő vásárlást a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre gyakorolt pozitív hatása miatt.

Drága és kicsi a választék, de legalább nem kell autóba ülni

A felmérésben válaszolók 60 százaléka sorolta a kisboltok hátrányai közé, hogy viszonylag drágák, és mintegy 50 százalékuk azt, hogy a kisebb boltokban nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást.

A válaszadók a közeli kisebb boltok előnyei között főként kényelmi szempontokat említettek, 30 százalék emelte ki, hogy

ha ott vásárol, akkor nem kell autóba ülnie.

A felmérésben résztvevők 20 százaléka emelte ki azt, hogy a helyi vállalkozások támogatása is érv a közeli kis boltokban történő vásárlás mellett.

A vizsgálat szerint az emberek csaknem 95 százaléka kíváncsi arra, hogy milyen kisebb üzlet vagy piac található a közvetlen közelében, a megkérdezettek háromnegyede pedig több-kevesebb rendszerességgel vásárol is ezekben a kisboltokban.

Ha nagyobb üzletbe megyünk, külföldi céget támogatunk

Magyarországon a Makronóm számításai szerint a kiskereskedelem tíz legnagyobb cége közül az első hat adja az ágazat bevételeinek hetvenegy százalékát, és mind a hat – a Tesco, a Spar, a Lidl, az Auchan, a Penny és az Aldi – nyugat-európai tulajdonú. Eközben a hazai ágazatokat és érdekeket minden eszközzel védő Franciaországban a helyzet épp ellentétes: ott az első hat társaság mind francia és nincs külföldi cég, amely tíz százalék feletti részesedést tudna elérni, a külföldi láncok együtt is alig képesek megugrani a tízszázalékos részesedést, szemben a magyarországi, csaknem háromnegyedes külföldi tulajdoni aránnyal.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez így kimondottan fals

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés