A lélektani 70 százalék alá csökkent a magyar államadósság

2019. október 8. 17:04
A magyar gazdaság stabil lábakon áll, míg az államadósság 2011-ben a GDP 80 százaléka felett volt, legfrissebb adatok alapján a lélektani 70 százalék alatt van, június végén 68,2 százalék volt, a 2019. második negyedévi GDP-bővülés elérte az 5,2 százalékot, ezzel Magyarország az uniós rangsorban a második helyen áll – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a 2019-re prognosztizált 4,1 százalékos magyar GDP növekedés magasabb, 4,6 százalék lehet.

Tállai András elmondta, a magyar államadósság-kezelésben fő célja az adósságráta csökkentése, a lakossági állampapírok állományának növelés a devizaadósság arányának mérséklésével.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen mértékű gazdasági növekedés a csökkenő államadóssággal, és költségvetési hiánnyal, azaz fegyelmezett költségvetéssel együtt ritka együttállás, az általános  gyakorlat az, hogy egymás rovására lehet ezeket a folyamatokat erősíteni, vagy gyengíteni.

Tállai András emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal módosította a tavalyi növekedési adatokat, 4,9 százalék helyett 5,1 százalékkal nőtt a GDP 2018-ban.  Az idén pedig ennél is magasabb ütemben, 5,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság, ezzel az értékkel

Magyarország az uniós rangsor második helyén van, az 1,4 százalékos uniós átlagot csaknem négyszeresen meghaladva.

Fontos a beruházásösztönzés

A növekedés főként a kormányzati intézkedéseken, valamint a belső motorokon alapul. A kormányzati intézkedések, ezen belül is kiemelten a hatéves bérmegállapodás, a kormány versenyképességi programja, a családok otthonteremtésének elősegítése, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet együttesen 1,6 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez – tette hozzá az államtitkár.

Tállai András kiemelte, a tavalyi növekedést a NAV adatai is alátámasztják, a 2018-as

társaságiadó-bevallások adatai alapján a nettó árbevétel 5,4 százalékkal emelkedett 2017-hez képest.

A Pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, a kormány fő célja a magyar államadósság-kezelésben az adósságráta csökkentése, a lakossági állampapírok állományának növelése a devizaadósság arányának a mérséklésével. Az államadósságon belül a devizaarány a 2011 végi 52 százalékról 21 százalékra, a külföldiek aránya pedig 65 százalékról 35 százalékra esett, ezzel hozzájárul az ország devizakitettségének csökkentéséhez. Ezt a folyamatot az idén már

a nemzetközi hitelminősítő intézetek is elismerték

– mondta Tállai András.

Rámutatott arra is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései működnek, a  Magyar Állampapír Plusz jelentősen hozzájárul az államadósság devizaarányának a csökkentéséhez.

Az év végére még kedvezőbb lehet a helyzet, hiszen legfrissebb adatok szerint 2215 milliárd forintért jegyzett a lakosság a Magyar Állampapír Plusz államkötvényből.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már tényleg, de igazán takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza a hatalomba azokat, akik 55% környékéről csaknem 80%-ra növelték a GDP-arányos államadóaságot!

;)

A parlamenti hallgatóság meg nullára, a kép szerint. :)

Nem is ez a gond.
Gyurcsányék már rég elérték volna a bűvös 100%-ot és aztán tovább, Orbán meg itt faszoskodik, 82, 75, 71, 68, meg ilyen barpmságok.
Mi kell ahhoz, hogy flottul menjenek a dolgok?
Egyszerűen oda kell menni, aláírni egy papírt a kölcsönről, mint Feri is tette, és ennyi.
Ilyen egyszerű a 100% és a többi...

Meg egyébként is meg a hiányt is ellopják:-)))

Kihagytad, hogy populista neonáci szélsőjobbos. Ne végezz már félmunkát :)

Ekkora félisten neked az az ember, hogy minden szavát így tiszteled? Idézzek neked mást is tőle, amihez igazodhatnál? Tudod, te se végezz félmunkát :)

Nem azért kérdezte, mert jó állampolgár módjára be akarja fizetni?
Most csalódtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés