Nem előztek meg a románok

2019. október 03. 12:00

Amennyiben a vagyon nagyságát is az életszínvonal részének tekintjük, már messze nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a román háztartások jobban élnek.

2019. október 03. 12:00
Suppan Gergely

„A legfrissebb rendelkezésre álló Eurostat-adat, a 2017-es szerint a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az az évi GDP 109,3 százalékán állt, ez 4,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban, ezzel szemben a román háztartások mutatója 49,1 százalék volt. Azaz a hazai háztartások nettó pénzügyi vagyona mintegy 142 százalékkal magasabb a románokénál.

Amennyiben a vagyon nagyságát is az életszínvonal részének tekintjük, már messze nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a román háztartások jobban élnek.

Az életminőséget az épített és a társadalmi infrastruktúra is befolyásolja, így a közutak, vasutak sűrűsége, a széles sávú és mobilhálózatok lefedettsége, a háztartások összkomfortjának, berendezettségének szintje, amelyek hazánkban lényegesen meghaladják a romániai színvonalat. Sokat elmond az utóbbiról, hogy egy Eurostat-felmérés szerint 2018-ban a román háztartások 29,7 százalékában, ezzel szemben a magyar háztartások 3,9 százalékában volt kerti illemhely, a tavalyi évkezdetkor a vidéki román iskolák 60 százalékában nem volt angol WC, azoknak a tanintézményeknek az aránya pedig még nagyobb, ahol fával fűtenek. Az oktatás színvonalát tükrözi, hogy noha a funkcionális analfabéták hazai 27,5 százalékos aránya is sok, Romániában eléri a 42 százalékot.

Végezetül érdemes megvizsgálni a két ország helyzetét fenntarthatósági szempontból is. A román folyó fizetési mérleg hiánya az elmúlt években meredeken romlott a túlzottan gyors bérkiáramlás és fogyasztási dinamika hatására, a román infláció jóval meghaladta a hazait, egyúttal a saját célkitűzésüket is, emellett számos más jel is a román gazdaság túlfűtöttségére utal. A túlfűtöttséget a román költségvetés is táplálja, mivel a román közalkalmazottak bérnövekedése messze meghaladta a versenyszféra ütemét, ami egyúttal a román államháztartás hiányának növekedéséhez vezetett.

Kérdéses, hogy idén 3 százalék alatt sikerül-e tartani a deficitet, akár a túlzottdeficit-eljárás is elindulhat a román kormány ellen.

Ebben a helyzetben különösen érdekes, hogy milyen fedezet biztosítja a nemrég megszavazott 70 százalékos nyugdíjemelést. Mindenesetre a román költségvetés és a román gazdaság fájdalmas kiigazítások elé nézhet, mindenképpen megkérdőjelezve a közelmúlt gyors gazdasági növekedésének fenntarthatóságát. Mindeközben a hazai folyó fizetési mérleg még mindig szerény mértékű többletet mutat, a tőkemérleggel kiegészülve pedig a külső finanszírozási képességünk kényelmesen pozitív, a hazai államháztartás az első fél évben szintén többletet ért el a pénzügyi számlák szerint. Azaz a hazai növekedés fenntarthatósága jóval megalapozottabb.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2019. november 18. 18:50
Emellett a lelküket is kiprivatizálták. Eladtak mindent.
ThunderDan
2019. október 15. 13:43
A kedvenc motívumom persze továbbra is az összellenzéki bezzegromániázás kapcsán, hogy ugye ez a Románia az, ahonnan egész Európát tekintve a legnagyobb arányban vándoroltak el az emberek. Messze, nagyságrendekkel nagyobb arányban, mint Magyarországról. Mivel pedig a "Zorbán elüldözte az emvereket" mantra az összellenzéki repertoár másik fő-fő vesszőparipája, máris előállt a szokásos ballib önellentmondás.
Zsolt75
2019. október 15. 08:31
Bizony. Kilencszer annyi kerti budijuk van, nyilván gazdagabbak.
ellenforradalmár
2019. október 15. 08:31
Valaki, aki még nem X-elte ki, kérdezze már meg Tunyát, mit szól hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik