Kutatás: Athénban a hússütés ugyanolyan szennyező, mint az autók

2019. október 3. 12:37

Bakajannisz Péter
Az athéni szerves aeroszol akár 15 százalékát teszi ki a hússütés éves szinten, ez az autók által kibocsátott szennyezéssel azonos, ez derül ki a Környezeti Kutatási és Fenntartható Fejlődés Intézet (ΙΕΠΒΑ) egyik kutatásából. A görög torkos csütörtök láthatatlan füstfelhőbe borítja a várost.

Az athéni Nemzeti Megfigyelőközpont és a Krétai Egyetem kutatói már évek óta figyelmesen vizsgálják a görög főváros levegőjének összetételét. A legutóbbi kutatásuk szerint a sütés-főzés, leginkább a hússütés azonos szennyezettséget okoz, mint a gépjárművek. Csütörtöki estéken, amikor az országban rengetegen sütögetnek, a kutatók megfigyelték, hogy a hússütés hozzájárulása a légkörbe jutó „szerves aeroszol” tömegéhez akár megháromszorozódhat, azaz aránya eléri a 45 százalékot is, ezzel nagymértékben növelve a légszennyezettséget.

A kutatásban vizsgált négy évben – 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben – három nappal a helyi „torkos csütörtök” előtt és három nappal azután is vizsgálták a kutatók Athén légkörét. Gyakran duplájára vagy akár triplájára is nőtt a szennyező részecskék tömege a tömeges sütögetés idején, az előtte és utána lévő periódushoz képest.

A vizsgált négy évből háromszor az is előfordult, hogy a légköri szerves összetevők tömege átlépte a 25 mikrogrammot egy köbméter levegőben, amely az Egészségügyi Világszervezet napi határértékét is meghaladja.

Hasonló eredmények figyelhetők meg több európai nagyvárosban is: Párizsban a főzés 17 százalékkal járul hozzá a légszennyezettséghez, ami ebédidőben eléri a 35 százalékot is, Londonban ez az érték eléri a 27 százalékot, Barcelonában Párizshoz hasonlóan 17 százalék, Manchesterben 19 százalék, végül Zürichben pedig 10 és 15 százalék között mozog az érték.

A kutatók kijelentették, hogy nem szeretnének pánikot kelteni, ahogyan megszüntetni sem kívánják a már régóta művelt szokást. Céljuk csupán bemutatni a rohamosan változó légköri összetételt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és mi lesz a milliárdnyi bomló holttest által termelődő gázokkal, he? hát már azt a minimális odafigyelést sem lehet megadni a természetnek? how dare you?!?

éppenséggel lehet kapni olyan mirelit rántotthúst, ami teljesíti ezt a kritériumot, de nem vagyok benne biztos, hogy meg szeretném én azt enni :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés