A nyugathoz szeretnénk tartozni, de nem megy

2019. október 03. 09:07

A társadalmi értékválasztásban Magyarország nem szokott jól szerepelni. Interjú.

2019. október 03. 09:07

„Milyen irányba mozdulhat el a magyar társadalom a következő húsz évben?

Ez sokkal nehezebben jelezhető előre, mint a nagy globális megatrendek. Egyelőre inkább azt látjuk csak, mi van most, és mitől változhat az meg. Bármilyen felmérést nézünk, azt látjuk, hogy a társadalmi értékválasztásban Magyarország nem szokott jól szerepelni. Általában a balkáni országok északi-északnyugati csoportjához sorolnak minket ebből a szempontból.

Közben Nyugat-Európához szeretnénk tartozni.

Igen, eközben mi azt gondoljuk magunkról, hogy oda tartozunk. Ezek az említett társadalmi felmérések hosszú évekre visszamenőleg mutatnak egy tendenciát.

Nem ott vagyunk, mint ahol szeretnénk gondolni, hogy vagyunk, és nem arra tartunk, amerre szeretnénk.

Ez a következő húsz évben nem fog magától megváltozni, ezek hasonlóan makacs folyamatok, mint a demográfia vagy a klímaváltozás. Szerintem a társadalmi elitnek kellene mozgósítania, élen járnia, illetve tudni egyáltalán, milyen irányba szeretné, hogy a társadalom vagy az ország elmozdulna. A történelmi tanulságok viszont azt mutatták meg, hogy nehéz helyzetekben az elitnek nagyon rizikós progresszívnek lenni, mert az olyan másságot jelenít meg, ami nem szimpatikus például a választópolgárok számára, nem szexi ma. Magyarország példája ezt bizonyítja, az elmúlt tíz-húsz-harminc év mind ezt támasztja alá, valószínűleg így is marad a következő évtizedekben.

Nagyon kétségesnek látom, mitől tudnánk egy nyitottabb, az értékválasztásokat tekintve európaibb, progresszívebb országként, társadalomként működni. Ki az, aki egy ilyen változásnak az élére állna, amikor jól látszik, hogy ezek az emberek általában elvesznek viszonylag gyorsan?

A jólétet és annak forrásait soha nem kell elmagyarázni az embereknek, az Európai Unió megítélése például kifejezetten pozitív Magyarországon, miközben a saját politikusainkat negatívan látjuk. Közben Nyugat-Európában a magországokban ez fordítva van: nagyon negatívan ítélik meg az európai politikát és pozitívan a saját vezetőiket. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy nagyon sok ponton befolyásolta pozitívan az emberek életét az EU-tagságunk.

Abban bízhatunk, hogy ha Magyarország fel tudna zárkózni gazdasági fejlettségben, az emberek jövedelmét és pénzügyi helyzetét tekintve az EU fejlettebb országaihoz, akkor talán a társadalmi értékválasztásokban is közeledhetnénk, de ez csak egy hipotézis, illetve tyúk-tojás probléma.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. április 11. 19:37
Élj Molenbeekben, és baszódj meg Gyurika! :-))
Tatulus
2019. október 29. 19:07
Magyarország 1938-ban Ausztriával egy szinten volt! Trianon után! Ha pedig megnézzük a kiegyezés utáni fejlődés gyorsaságát, akkor nem kétséges, hogy jó kormányzással 15-20 év alatt az akkori (persze, ha ott is fejlődnek és nem a migránsok garázdálkodnak) nyugat-európai szintet is elérhetjük! Persze ehhez lesz-lehet szava ballibsi elvtársainknak is - már ismerjük őket! Akkor nem biztos, hogy így lesz!
triumphator
2019. október 20. 23:27
nem uncsi még ez a progresszív-lemez? ki mondja meg, mi a progresszív? egy társadalom szervesen létezik, ami nem biztos, hogy egy "progresszív" szemlélő szerint fejlődés. mások szerint pedig inkább meg kell őrizni bizonyos társadalmi vívmányokat, ők lennének a "konzervatívok", avagy maradiak. ennek semmi értelme. ahogy annak sem, hogy mi a "nyugathoz" szeretnénk tartozni. legfeljebb egy idealizált, a most középkorú generáció által csak a kommunizmus színszűrőjén át látott (lásd itthon minden sz*r, nyugaton meg minden jó), elképzelt, schwarzwaldklinik-nyugat iránt sóvárognak páran, ami talán sose létezett. most meg főleg nincs.
Robur
2019. október 17. 09:39
Igaz. Április 8-án a magyar társadalom durván levizsgázott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik