A nyugathoz szeretnénk tartozni, de nem megy

2019. október 3. 9:07
A társadalmi értékválasztásban Magyarország nem szokott jól szerepelni. Interjú.

„Milyen irányba mozdulhat el a magyar társadalom a következő húsz évben?

Ez sokkal nehezebben jelezhető előre, mint a nagy globális megatrendek. Egyelőre inkább azt látjuk csak, mi van most, és mitől változhat az meg. Bármilyen felmérést nézünk, azt látjuk, hogy a társadalmi értékválasztásban Magyarország nem szokott jól szerepelni. Általában a balkáni országok északi-északnyugati csoportjához sorolnak minket ebből a szempontból.

Közben Nyugat-Európához szeretnénk tartozni.

Igen, eközben mi azt gondoljuk magunkról, hogy oda tartozunk. Ezek az említett társadalmi felmérések hosszú évekre visszamenőleg mutatnak egy tendenciát.

Nem ott vagyunk, mint ahol szeretnénk gondolni, hogy vagyunk, és nem arra tartunk, amerre szeretnénk.

Ez a következő húsz évben nem fog magától megváltozni, ezek hasonlóan makacs folyamatok, mint a demográfia vagy a klímaváltozás. Szerintem a társadalmi elitnek kellene mozgósítania, élen járnia, illetve tudni egyáltalán, milyen irányba szeretné, hogy a társadalom vagy az ország elmozdulna. A történelmi tanulságok viszont azt mutatták meg, hogy nehéz helyzetekben az elitnek nagyon rizikós progresszívnek lenni, mert az olyan másságot jelenít meg, ami nem szimpatikus például a választópolgárok számára, nem szexi ma. Magyarország példája ezt bizonyítja, az elmúlt tíz-húsz-harminc év mind ezt támasztja alá, valószínűleg így is marad a következő évtizedekben.

Nagyon kétségesnek látom, mitől tudnánk egy nyitottabb, az értékválasztásokat tekintve európaibb, progresszívebb országként, társadalomként működni. Ki az, aki egy ilyen változásnak az élére állna, amikor jól látszik, hogy ezek az emberek általában elvesznek viszonylag gyorsan?

A jólétet és annak forrásait soha nem kell elmagyarázni az embereknek, az Európai Unió megítélése például kifejezetten pozitív Magyarországon, miközben a saját politikusainkat negatívan látjuk. Közben Nyugat-Európában a magországokban ez fordítva van: nagyon negatívan ítélik meg az európai politikát és pozitívan a saját vezetőiket. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy nagyon sok ponton befolyásolta pozitívan az emberek életét az EU-tagságunk.

Abban bízhatunk, hogy ha Magyarország fel tudna zárkózni gazdasági fejlettségben, az emberek jövedelmét és pénzügyi helyzetét tekintve az EU fejlettebb országaihoz, akkor talán a társadalmi értékválasztásokban is közeledhetnénk, de ez csak egy hipotézis, illetve tyúk-tojás probléma.”


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi társadalmi értékválasztásaink többnyire konzervatívak. Családban és nemzetben gondolkodunk, valamint meg szeretnénk őrizni az identitásunkat. Ezért nem tekintenek minket "progresszívnek". Szerencsére.

- Még mindig nem vagyunk ott?
- Hol nem vagyunk?
- Hát OTT, tudod!
- Most már áruld el, mire gondolsz!
- Hát ezt még mondanom kell? Hát a Nyugoton! Progresszarábiában!
- Előbb fejezzük be szépen ezt az agyátültetést, oké? Utána megbeszéljük a részleteket.

"nem uncsi még ez a progresszív-lemez?"

Lételemük a progresszió. A lemez egyébként akadozik, hiszen ez az okostojás is megemlíti, hogy megtörténhet, hogy kilépünk az EU-ból. Csak ugye azt felejti el, hogy ha ez bekövetkezik, akkor is legjobb esetben másodikak leszünk, hiszen az első kilépő a progresszió egyik élharcosa lesz, Nagy-Britannia. A Brexit kapcsán Nagy-Britanniában hasonló módon mucsaizzák a vidékieket, mert ugye London, meg az urbanizált részeken maradásra, vidéken viszont a kilépésre szavaztak.

Nincs új a progresszív nap alatt. A progresszió valójában már csak ismételgeti önmagát.

Szerintem ezel a Jaksity-félék gondolatilag leragadtak az 1960-1980-as évek Nyugat-Európájánál.

Egy elemzőnél ez elég komoly hiba.

Azt te gondolod annak. Konzervativizmusnak az őseim értékeinek tiszteletét gondolom.

Én nem tudok másért jótállni, csak magamért. Mi járunk templomba. Hogy Jézus tanításait napi szinten lábbal tiporjuk-e, annak eldöntését inkább a fentiekre bízom, nem rád, ha nem haragszol.

Abban viszont igazad van, hogy sok a válás. De ez éppen egy "progresszív" tünet. Mert - a fogyasztói társadalom törvényei szerint - minden és mindenki lecserélhető újabbra, lásd öregecskedő feleségek. És megjavítás helyett új kell, hisz a konzumvalóságban a boldogság jár. Alanyi jogon.

"ha Magyarország fel tudna zárkózni gazdasági fejlettségben, az emberek jövedelmét és pénzügyi helyzetét tekintve az EU fejlettebb országaihoz, akkor talán a társadalmi értékválasztásokban is közeledhetnénk,"
De ez nemcsak Magyarországon múlik! JAKSITY GYÖRGY, Portfolio jámbor óhaját még a volt DDR területeken sem sikerült megvalósítani. Ott sem volt Mindenható a vezetés!Az egyesítésnek olyan hatása volt Kelet-Németországra, mint egy súlyos gazdasági válságnak.
Azok az országok/országrészek, amelyek csaknem fél évszázadig a Béketábor foglyai voltak még nem tudtak teljesen felzárkózni.
Még Németország óriási erőforrásaival sem sikerült a kelet-német területeket felzárkóztatni.

A Tagesspiegel német lapban olvastam nemrég egy cikket ezzel a címmel:
"A NYUGATIAK KÍNÁJA" RAMELOW(THÜRINGIA MINISZTERELNÖKE) FIGYELMEZTET A KELET-NÉMETEK KIREKESZTÉSÉRE."
Ilyen kemény mondatok olvashatók a cikkben:
"Ramelow Thüringia miniszterelnöke lát Nyugat-Németországban egy tendenciát arra, hogy a keletiekre úgy tekintsenek, mint egy gyarmatra. Ez nagyon veszélyes."
"Szinte mind az 500 meghatározó német vállalat székhelye nyugaton található."
"És ezen sok múlik, a munkahelyek, adóbevételeiből lesz finanszírozva az infrastruktúra, oktatás, kutatás, kultúra stb."
"Nagyon, nagyon jó alkatrész-beszállítók vagyunk, kvázi (mint) Kína a Nyugatnak"...
" Minden harmadik Daimler a motorját Türingiából kapja, de a társasági adó Stuttgartba áramlik."
"Ha Keletre úgy tekintenek, mit egy gyarmatra, akkor itt egy kockázatokkal terhelt feszültségtérség alakul ki" - figyelmeztetett Ramelow.

Ez sokkal gázabb:
"Szerintem a társadalmi elitnek kellene mozgósítania, élen járnia, illetve tudni egyáltalán, milyen irányba szeretné, hogy a társadalom vagy az ország elmozdulna. "

Faszikám nem veszi tudomásul, hogy éppen ez történik, igazából csak az fáj neki, hogy a "társadalmi elit" nem az, akit a magafajta szadeszosok kijelölnek.

" Ehhez képest SEMMILYEN önálló gondolata sincs, gyakorlatilag felmondja a mások által szájába adott szövegeket."

Tényleg nincs, én is olvastam. Ezek a baszott nagy progresszívok mintha mind ugyanabból a közhelyszótárból dolgoznának.

Az a 'nyugat' frank-aleman gyökerű, nem a mi világunk, hiába is erőltetnénk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés