A patrióta gazdaságpolitika pozitív hatásai

2019. szeptember 29. 00:31

A gazdaságpolitika céljainak középpontjába nem holmi elvont ideológiákat helyezett, hanem a magyar lakosság, a magyar vállalkozások, Magyarország érdekeit.

2019. szeptember 29. 00:31
null
Szakáli István Loránd

„Beérett annak a gazdaságpolitikának a gyümölcse, amelyet 2010 után nagyon tudatosan és merészen felvállalt a magyar kormány. Annak idején az ország és a gazdaságpolitikai vezetés kapott hideget-meleget a közvélemény-formáló hangadóktól. Az unortodoxtól kezdve számtalan jelzővel illették a Matolcsy György által elindított gazdaságpolitikát. Ennek alapvető újdonsága az volt, hogy a globális gazdasági rendszerben, annak keretein belül, azzal nem szakítva nagyon erőteljesen a nemzeti érdek érvényesítését kereste. A gazdaságpolitika céljainak középpontjába nem holmi elvont ideológiákat helyezett, hanem

a magyar lakosság, a magyar vállalkozások, Magyarország érdekeit.

Ebből az alapállásból tárgyalt mindazokkal a gazdasági szereplőkkel, akik komoly hatással bírtak a magyar gazdaság alakulására. Akár a nemzetközi szervezetekkel – gondoljunk csak az IMF-fel való szakításra –, akár az itt befektető multinacionális vállalatokkal. Ideértve a pénzügyi, az energia- és a telekommunikációs szektor új ágazati adóinak bevezetését. Ezek mind egy új egyensúly létrejöttét szolgálták.

A multinacionális szereplők korábban extraprofitot termeltek Magyarországon, aminek nagyobb részét kivitték az országból,

csak a kisebb részét forgatták vissza a gazdaságba. Az új gazdaságpolitika célja az volt, hogy ezek a külföldi szereplők a korábbinál nagyobb mértékben járuljanak hozzá az ország gazdasági helyzetének javításához, fejlődéséhez, az itteni szociális és egyéb problémák megoldásához. De mindemellett a kormány korrekt partnerségi viszony kialakítására is törekedett ezekkel a gazdasági szereplőkkel. Közel száz stratégiai megállapodást kötött a kormány, köztük sok multinacionális vállalattal. A kiszámítható, megbízható üzleti környezet biztosítása fejében

a kormány hangsúlyosabb béremelést kért.

Kérte, hogy minél inkább építsenek a magyar beszállítókra, ezzel is erősítve a hazai tulajdonú szereplőket. Kérte, hogy minél több innovációs tevékenységet hozzanak, amely során, bevonva a helyi szakembereket, nagyobb hozzáadott értékű munkafolyamatokat is végeznek Magyarországon.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. október 05. 14:50
Ehhez túl sok magyarázat nem kell. Ez a Fidesz sorozatos győzelmének egyik alapja, mert ez lendítette fel a magyar gazdaságot.
august
2019. október 05. 14:50
:)) A patrióta gazdaságpolitika a DK "fordításában" maga a lopás. Éppen olvasom a haladárok híreiben, hogy 'mámeg a Mészáros megint milliárdos közbeszerzéseket nyert, és indul a tolvajozás. Aztán nézem a részletes híreket, amiben az áll, hogy 5 MAGYAR céggel konzorciumban elvégzendő munkának a nyertesei közül az egyik tartozik Mészároshoz. Ennek ellenére a munkákat elvégzőket tolvajozzák a szerencsétlen nyomingerek. (Mészároshoz csatolva)
Pala28
2019. október 03. 19:38
És??? Hogy van tovább? Köszönhető ez a népnek is, hogy hozzájárult a gazdaság fejlődéséhez is, mert a nép nélkül a kormány úgysem ment volna semmire. Ha a munkaerő nem lenne jó, akkor arra ipart nem lehetne építeni, lásd Boszni példának. Rossz a munkaerő, a gazdaság nem előre, hanem visszafelé lendül, hiába lenne olcsó a humánerőforrás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik