Autonómiaígérettel a magyar voksokért

2019. szeptember 26. 18:19

Veczán Zoltán
Magyar Hírlap
Beindult az elnökválasztási kampány Romániában, a kisebbségeket is megkörnyékezték.

„Érdekes fordulat volt, amikor hirtelen kiderült, hogy a PSD beterjeszti – a magyarok régi követelésének megfelelően – a kisebbségek kulturális autonómiájáról szóló törvénytervezetet. Ezt az RMDSZ sem tudta mire vélni, de alapvetően szkeptikusan viszonyultak a helyzethez, és jelezték, velük nem egyeztetett senki.

Pászkán Zsolt szakértő lapunknak rámutatott: minden előzmény nélkül jelent meg a törvényjavaslat a bukaresti parlament honlapján, a román médiában mindössze egy sokadrangú Basescu-párti Maros megyei politikus szólalt fel ellene. Az RMDSZ hasonló tárgyú javaslata már 2005-ben lepattant a román törvényhozásról, kétséges, hogy tartalmában ez a javaslat azt fedné. Mindennek Pászkán szerint több célja lehet: egyrészt talán a szocdemek így próbálnak magyar szavazatokat szerezni az elnökválasztás idején (»legalább azt az erőfeszítést megteszik, hogy ígérnek valamit«), szemben az USR-rel, amelyik teljesen ignorálta a magyar-témát.

A másik, rosszabbik lehetőség Pászkán szerint, hogy a jelenlegi labilis román politikai közegben egy »meddő, de a magyar közösség számára mélyen sértő cirkuszt« keltsenek, illetve akár az is elképzelhető, hogy úgy fogalmazzák meg ezt a törvényt, hogy a reform ürügyén meglévő jogokat is megvonjanak a magyaroktól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában