Gyorsan távolodik egymástól az USA két gazdasága

2019. szeptember 23. 12:54
Az Egyesült Államokban két teljesen különböző gazdaság kezd elkülönülni. Közeledés helyett folyamatosan távolodnak és tovább erősíthetik a politikai megosztottságot.

Ellentétek sora

A Brookings kutatása szerint a demokrata körzetekben a digitális szolgáltatásokat nyújtó munkahelyek aránya kétszerese a republikánus körzetekben jellemzőnek, a „kék” területeken lényegesen nagyobb arányban vannak jelen az egyetemi végzettségűek.

A republikánus körzetek eközben az alapvető gyártási folyamatokat végzik illetve a mezőgazdaság és a bányászat is többnyire itt összpontosul. Mindezt idősebb és homogénebb társadalommal: a 65 éves vagy annál idősebb lakosok aránya valamivel nagyobb a kék körzetekben, 16,6 százalék, szemben a demokrata kerületek 14,7 százalékával.

A vörös körzetek demográfiailag statikusak, a kékek viszont egyre sokszínűbbé válnak, mivel a demokrata térségek lakóinak fele nem fehér, a republikánus térségekben viszont ez csupán a lakosok negyedére igaz. Emellett a külföldi születésű lakosok aránya a demokrata térségekben növekvő, a republikánus térségekben csökkenő trendet mutat.

A Brookings kutatói szerint a gazdasági szétválás és megosztottság adja az alapját a két párt szembenállásának, sőt, az ellentétes gazdasági folyamatok csak felerősítik a politikai megosztottságot. Két elkülönülő világról van szó, ezért a két tábor folyamatosan elbeszél egymás mellett szociális, oktatási, innovációs és gazdaságpolitikai témákban.

A két amerikai párt mögött folyamatosan szétszakadó világok állnak, ezt szemlélteti a Brookings ábrája, amely megmutatja, hogy a demokrata körzetekben a gazdasági termelékenység folyamatosan nő, a republikánusokban tíz év alatt sem változott. A diplomások tekintetében a republikánus körzetekben szintén semmiféle változás nem történt, a nagyvárosi lakosok aránya pedig még csökkent is.

Az ipar tekintetében a két gazdaság helyet cserélt egymással: tíz év alatt a demokrata területeken az alapvető ipari állások aránya 53,8-ról 43,6-ra csökkent, közben a republikánus térségekben 46,2-ről 56,4-re nőtt. 

Versengő föderalizmus

Az elkülönülést erősítheti, hogy az amerikai népszámlálási iroda szerint az amerikaiak a lábukkal szavaznak és mindinkább azon térségekbe költöznek, amelyekben a növekedést támogató alacsonyabb adókat és üzletbarát környezetet találnak.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés