Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

2019. szeptember 19. 20:18
Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban.

A képviselő arra emlékeztetett, hogy a 2020-as uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése.

Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a következő, 2021-2027 közötti pénzügyi kerettervre (MFF) vonatkozó európai bizottsági javaslat a jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan. Az ugyanis kettős mércét alkalmaz, ráadásul

a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené.

Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió Tanácsa költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat.

„Ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért. Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra. A kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során" – hívta fel a figyelmet az EP Költségvetési Bizottságának fideszes tagja.

Központban a regionális- és vidékfejlesztési programok

Tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a 2020-as uniós költségvetés tervezetének szerdai bemutatása alkalmával az EP néppárti frakciója is támogatásáról biztosította módosító javaslatait, melyek 6 milliárd euróval kívánják megemelni a jövő éves uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat. A képviselő szerint el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt likviditási hiány problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra – szögezte le a képviselő.

Novemberben dől el minden

Az Európai Bizottság költségvetési tervezete 168,27 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,62 milliárd euró kifizetést irányoz elő.

A Tanács ezt 1,5 milliárd euró kötelezettségvállalással és fél milliárd euró kifizetéssel vágta meg.

Az Európai Parlament az október végi plenáris ülésén szavaz majd saját olvasatáról, amelyet 21 napos egyeztető tárgyalássorozat követ a Tanács képviselőivel. Amennyiben megegyezés születik az EP és a Tanács között a 2020-as uniós költségvetés zárszavazása várhatóan novemberben lesz.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a lényeg: vannak objektív feltételek.

Te meg Dodóka nem is ismered az EU pénzek itthoni felhasználását., csak beszélsz a levegőbe, ex-has.

Te meg Dodóka nem is ismered az EU pénzek itthoni felhasználását., csak beszélsz a levegőbe, ex-has.

Aki ekkora marhaságot ír, mint te, az méltóztasson konkrét adatokat adni. Mutasd meg az EU pénzek magyarországi felhasználásának listáját, s hogy hol, ki "lopott" el belőle pénzt. Rajta!

Írtad a bla-bla szöveget a "rendszerszintű" nyomásgyakorlásról, ami értelmezhetetlen. Minden kormány a világon érvényesíti a nézeteit-elképzeléseit, mert erre a kapott felhatalmazást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés