A kapitalizmus utolsó esélye

2019. szeptember 24. 10:27

Adair Turner
Project Syndicate
Karbonvámot is kellene használni annak érdekében, hogy megvédje a hazai ipart az azon országokból érkező importból, amelyek nem vezettek be megfelelő karbonárakat.

„Az is igaz azonban, hogy a kapitalista rendszer nem tudott elég gyorsan reagálni a klímaváltozás kihívásaira, és bizonyos tekintetben a kapitalizmus akadályozta a hatékony intézkedéseket. A kockázatitőke-befektetők briliáns technológiai újításokat finanszíroznak, de emellett iparági lobbicsoportok sikeresen lépnek fel a szükséges szabályozások vagy a karbonadó ellen. Ha megfelelő intézkedéseket fogadtak volna el harminc évvel ezelőtt, akkor jó úton járnánk afelé, hogy a karbonmentes gazdaságot igen alacsony költségek mellett elérjük. Az a tény, hogy nem ez történt, részben a kapitalizmus hibája.

Emiatt most széles körű, gyors lépésekre van szükség. Minden fejlett gazdaságnak kötelezettséget kellene vállalnia a nettó zéró karbonemisszió 2050-re történő elérésére. A fejlődő gazdaságoknak legkésőbb 2060-ra kellene eljutniuk ide. Ezzel továbbra is nagymértékben ki lennénk téve a klímaváltozásnak, de klímakutatók szerint ez elégséges lenne a katasztrófa elkerüléséhez. Emellett továbbra is el lehet érni a viszonylag alacsony gazdasági költséget, ha késlekedés nélkül elfogadjuk a gyors változáshoz szükséges intézkedéseket.

Arra lenne szükség, hogy a karbonadókat elég magas szinten vezessék be, és a jövőbeli adóemeléseket is jó előre közölni kellene, hogy ezzel segítsék elő a több évtizedre szóló beruházási terveket, amelyek a nehézipar dekarbonizálásához szükségesek.

Karbonvámot is kellene használni annak érdekében, hogy megvédje a hazai ipart az azon országokból érkező importból, amelyek nem vezettek be megfelelő karbonárakat.

Ezen intézkedések egyike sem tekinthető antikapitalistának. Szükség van rájuk ahhoz, hogy a kapitalizmus erejét kihasználhassuk a probléma megoldásához. Amint bevezetik a megfelelő karbonárakat és szabályozásokat, a piaci verseny és a profitra való törekvés elő fogja mozdítani az innovációt, a méretgazdaságosságot, valamint a tanulási görbe hatása lejjebb viszi a karbonmentes technológiák költségeit.

A piacgazdaság híveit elriasztják azok a radikális hangok, amelyek szerint a kapitalizmus nem egyeztethető össze a hatékony klímavédelmi intézkedésekkel. Ha azonban a kapitalizmus védelmezői nem támogatják a nettó zéró emisszió évszázad közepi eléréséhez szükséges, jóval ambiciózusabb célok és intézkedések azonnali megalkotását, akkor nem kellene meglepődniük, ha az emberek egyre nagyobb számban vélik úgy, hogy a kapitalizmus jelenti a problémát, és nem tekinthető a megoldás részének.”

(A Világgazdaság online fordítása.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ADAIR TURNER
Project Syndicate: "... a kapitalizmus akadályozta a hatékony intézkedéseket."

Felhívom figyelmét arra, hogy Kínában a kommunista párt uralkodik, mégis Kína bocsájtja ki a legtöbb szédioxidot.
Ezek az országok a legnagyobb szén-dioxid kibocsátók
2017.02.15. 13:23 bozotharcos
A világ legtöbb széndioxidot kibocsátó országai (Forrás: Európai Parlament) 2015 évi széndioxid kibocsájtás milliárd tonnában:
A világ: 36,062
Kína: 10,967
USA: 5,172
EU 28 3,470
India: 2,455

Szerintem nem rossz ötlet. Egyrészt a karbonadó egy externália bevonását jelentené, másrészt Kína és a többiek a környezetvédelem kevéssé szigorú betartása miatt is versenyképesebb.
Tovább az externáliák bevonása a költségek közé segítené a környezetbarátabb gyártási eljárások kifejlesztését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés