Ifo: A Facebook pénze csökkentené a független jegybankok hatékonyságát

2019. szeptember 15. 20:04

A Facebook tervezett kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségei lakosságának pénzügyi kibontakozását a jegybankok „pénzügyi elnyomása" alól – írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

2019. szeptember 15. 20:04
null
Takács Zsolt

Erősíthetné az emberek pénzügyi függetlenségét

Marcel Thum, az ifo drezdai tagozatának igazgatója és Sefan Eichler, a drezdai műszaki egyetem nemzetközi monetáris gazdasági tanszékének vezetője közös munkájában kifejti: a Libra erősíteni tudná az elmaradott régiók lakosságának pénzügyi függetlenségét a kormányok szolgálatában működő jegybankok inflációgerjesztő, a helyi devizát leértékelő, a lakossági megtakarításokat elértéktelenítő monetáris politikájától.

„A legtöbb fejlődő országban éppen a legszegényebbek azok, akik nem jutnak hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz. Elképesztően magas hitelkamatokat kénytelenek fizetni és a nemzetközi pénzátutalásokhoz is csak magas díjakkal férnek hozzá" – írják tanulmányukban a szerzők.

Társadalmi előny versus önös érdek

Megjegyzik ugyanakkor, hogy bár a Libra Association tagjai a kezdeményezés társadalmi előnyeivel indokolják a kriptodeviza bevezetésének a szükségességét, valójában azonban egyáltalán nem önzetlen szempontok mozgatják őket. Mihelyt ugyanis nemzetközi fizetési rendszerük felállt és működik, ők maguk válnak a pénzkibocsátásból származó  jogosultságok haszonélvezőivé. Ugyanígy

birtokosaivá válnak a felhasználói és tranzakciós adatoknak is,

ami már önmagában is kereskedelmi értéket képvisel. Big-data elemzéssel mindemellett rálátáshoz jutnak a régiók pénz- és áruforgalmi rendszereire, valamint vásárlói szokásaira is, ami új, korábban nem létező üzleti lehetőségeket nyit meg a Libra Association tagjai előtt.

A globálisan már létező, pénzkibocsátó független jegybankokra épülő és állami pénzügyi felügyelet alatt működő szuverén nemzetközi fizetési rendszer előnyei igazából csak demokratikus keretek között mutatkoznak meg – fejti ki a tanulmány.

A Libra megjelenése kihívások elé állíthatja a meglévő globális szuverén fizetési rendszert. Ezért is tapasztalható komoly ellenállás kormányok, jegybankok és felügyeleti hatóságok részéről a Libra bevezetésével szemben. A Libra ugyanis a helyi devizák használatának a kárára terjedne el,

csorbítaná ezáltal az egyes jegybankok monetáris politikájának a hatékonyságát,

kivenné a kezükből a felügyeletet az infláció felett és fokozná a volatilitás kockázatát – mutatnak rá az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) számára készült tanulmányukban a szerzők.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. október 15. 12:07
"erősíteni tudná a világ elmaradott térségei lakosságának pénzügyi kibontakozását a jegybankok „pénzügyi elnyomása" alól" Na persze, mesemondó. Csak marxista keretezésben lehet látni és láttatni a világot? Komoly fixáció. "Megjegyzik ugyanakkor, hogy bár a Libra Association tagjai a kezdeményezés társadalmi előnyeivel indokolják a kriptodeviza bevezetésének a szükségességét, valójában azonban egyáltalán nem önzetlen szempontok mozgatják őket. Mihelyt ugyanis nemzetközi fizetési rendszerük felállt és működik, ők maguk válnak a pénzkibocsátásból származó jogosultságok haszonélvezőivé." Nahát, ki gondolta volna. Ennek átgondolásához és a hatalmas konklúzióhoz valószínűleg minimum három Sherlock kellett.
Robur
2019. október 15. 12:06
"A monetáris stabilitást biztosító rendszer alóli kibújás nem személyiségi jog, a jegybankok jogosultságai és privilégiumai nem öncélúak és nem elnyomók." Pedig de, az. "A rendszeren kívüli fizetési rendszer komoly kockázatokat hordoz, a kibocsátók és működtetők ezért semmilyen felelősséget nem vállalnak." A jegybankok a pénzhamisításért milyen felelősséget vállalnak?
matykox
2019. október 15. 12:06
Készülőben a szép nagy újabb átverés. Vegyen aranyért librát. Vagy librót. Vagy liberót.
Robur
2019. október 15. 12:06
Ja, mert maga az állam a pénzhamisító és nem szeretne konkurenciát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik