Szlovák lap: Pozsonyban a diploma nélküliek is többet keresnek a kassai diplomásoknál

2019. szeptember 12. 00:15

Prága, Pozsony, Budapest – ez a három közép-európai város sorrendje az átlagfizetéseket tekintve a The Slovak Spectator cikke szerint.

2019. szeptember 12. 00:15
null

Prága a nyertes

A Platy.sk által elvégzett kutatásban három közép-európai fővárost vizsgáltak meg. Abból kiderült, hogy a

Pozsonyban dolgozó emberek átlagos bruttó fizetése 1619,14 euró, a budapesti dolgozóké 1503,08 euró, miközben a Prágában élőké 1684,03 euró.

Nagy a különbség Budapest és Debrecen között

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a főváros és a második legnagyobb város között Magyarországon a legnagyobb a fizetések közötti különbség a közép-európai országokat tekintve. A debreceniek átlagosan 1098,11 eurót keresnek, ami 405 euróval kevesebb mint a budapesti dolgozóké.

A legkisebb szakadék Csehországban található, ahol csak 221 euróval marad le Brno Prágától, miközben Szlovákiában 339 eurónyi különbség található a főváros és a második legnagyobb város között. 

wage gap

A tanulmány kiemeli, hogy a végzettség nem sokat számít a bérek tekintetében. Aki Pozsonyban alapfokú egyetemi diplomával rendelkezik, az átlagosan 1547,89 eurót keres, miközben Kassán ez csak 1119,58 euró. Ráadásul utóbbi városban a mesterszakos diplomával rendelkező emberek bére hasonló, mint a fővárosban a csupán alapoktatást elvégzett, de egyetemi végzettség nélküli embereké – derül ki a tanulmányból. 

Nagy változások

A kutatásból kiderül, hogy közép-európai viszonylatban a magyar bérek még az elmúlt évek történelmi viszonylatban rendkívülinek számító növekedésével együtt sem jelentenek versenyképességi hátrányt.

Közben a lengyel miniszterelnök már azt is bejelentette, hogy Lengyelország történelmi lépést fontolgat, megdupláznák a minimálbéreket, véget vetve a kizárólag az alacsony bérekre épülő versenyképesség korszakának. 78 százalékkal növelnék a minimálbért 2023-ig. A lépés bátor, hiszen a növekedés a duplája lenne az átlagos bérnövekedésnek a gazdaságban, de a régiós szinten óriásinak számító belső piacon az alacsony jövedelműek keresletének és fogyasztásának erősödése szinte egy új növekedési modellt jelenthet, legalábbis tovább növelheti az ország gazdasági szuverenitását a bérvezérelt növekedésnek köszönhetően – amely hátulütőiként az inflációs nyomást és a jóléti állam terheinek vállalati szektorra terhelését említik a közgazdászok.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. szeptember 19. 14:20
"..A munkahelyteremtés elég erősen megy keleten is, .." EZ NEM ÁLL(!!!) NÓGRÁDRA, HEVESRE, BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN-RE ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG-RE!!! DENEMÁM!!! Tehát állitásának igazsága attól függ: MIT TEKINTÜNK-ÉRTÜNK "kelet"-nek??? Azt persze semmiképpen nem állitom, hogy "munkahelyteremtés ügyben" ne történne semmi a fenti az általam a fentiekben fölsorolt megyékben. De azt igenis ÁLLITOM: 1.) NAGYSÁGRENDEKKEL KEVESEBB(!) TÖRTÉNIK, MINT AKÁR MONDJUK VAS MEGYÉBEN--ÉS SZÁNDÉKOLTAN NEM GYŐR-MOSON-SOPRONT VAGY VESZPRÉM MEGYÉT EMLITEM. Egyrészt. 2.) És ami történik valóban mégis az TARTALMÁBAN GYENGÉBB kvalitású, mint amiket "nyugatra" "hoznak". És ezt most a választás előtt "megnyergelik-megragadják" az ellenzéki polgármesterjelöltek--Miskolcon is. Ahol pedig Egyetem van-volt és nem is akármilyen,. csak divat annak szintjét elbagatellizálni mindenütt, de főleg Budapesten. Sajnos, és ez nem okos és nem is jó!
wrobcsi
2019. szeptember 19. 11:37
Azt ne felejtsd el, hogy sokan vagyunk Pesten akiknek kelet-magyarországi a családjuk. Nekem rokonaim vannak Jász-Nagykun-Szolnakban figyelemmel kísérem mi van velük. A munkahelyteremtés elég erősen megy keleten is, ennél jobb bérfelzárkózási lehetőség, mint a munkaerőhiány nincs. Ebben Hatvan-Gyöngyös-Jászfényszaru vidéke, meg pont Debrecen környéke a nagyon jó, ezeken a helyeken sok új beruházás van.
syphax
2019. szeptember 16. 14:20
Akik tudnak tótul, elmondják, hogy még a kelet-szlovákiai tót nyelvjárás SEM AZONOS azzal a szlovák nyelvvel, mint amit Pozsonyban beszélnek a a tótok. Ettől függetlenűl a mindenkori szlovák kormányoknak sokkal fontosabb Kassa, mint a magyaroknak mondjuk Debrecen vagy pláne Miskolc. Pártállástól függetlenűl így áll a dolog.AKI BUFDAPESTI, ANNAK BUDAPEST, A BALATON, MEG PÉCS ÉS GYŐR A FONTOS, NOMEG A DUNÁNTÚL. EBBEN NEM IGAZÁN VAN NAGY KÜLÖNBSÉG "ORBÁNÉK" ÉS "GYURCSÁNYÉK" KÖZÖTT....MONDJANAK AKÁRMIT IS.'Ettől mi kelet-magyarországiak még nem fogunk Orbánnal és a Fidesszel szembefordulni, DE EZ MINT TÉNY TÉNY--amit a pestiek meg a dunántúliak NEM ÉRZÉKELNEK, éppen mert ők e FONÁKHELYZET haszonélvezői, és persze sajátmagukon kivül nem igazán törődnek másokkal. De ebben nincs különbség jobboldal és a ballib között. A pestieknek meg a dunántúliaknak az "errefelé élők közül" igazán csak az ERDÉLYIEK "számitanak"--valamicskét(!)-- és persze maga Erdély és a Partium.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik