A modernizáció mindig valamiféle korrupcióval jár

2019. szeptember 11. 23:09

Az eredeti tőkefelhalmozás mindig valamiféle korrupcióval jár. Interjú.

2019. szeptember 11. 23:09
null
Gyarmati István

„Mondok egy példát: 1990-ben anélkül csináltunk demokráciát, hogy lett volna középosztályunk, pedig enélkül nem megy. A britek és a franciák 200 évig csinálták, amit nekünk azonnal kellett. És a modernizáció mindig valamiféle korrupcióval jár. Az eredeti tőkefelhalmozás legalábbis mindig. Angliában a bekerítések idején az keríthette el magának a földet, akinek a király megengedte. Az ilyen átalakulások sajátossága, hogy nem tiszta módon alakul ki egy nemzeti burzsoázia, egy középosztály. A folyamat sikerét az jelzi, ha az unokát már nem érdekli, hogy kitől kapta a vagyont a család, és nem lesz hálás senkinek. Ezt a folyamatot a demokráciákra jellemző váltógazdaság nehezíti, mert az új hatalom hajlamos lefejezni az előző kormány burzsoáziáját, és újat építeni magának. 

Ha ez az átalakulási folyamat konfliktusos, akkor jön el az idő, hogy a demokráciához mindenféle jelzőket akarnak fűzni, mint illeberális vagy keresztény vagy irányított vagy szuverén, hogy megmagyarázzák, mi történik. Ezzel nem a korrupciót védem, hanem a körülményeket írom le, amelyek kedveznek a kialakulásának.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. szeptember 26. 14:34
A 444-től szokatlanul értelmes írás. Persze nem olvastam el, csak az itteni kivonatot. A teljes cikk lehet, hogy baromság.
navis praetoria
2019. szeptember 26. 14:33
Te is fiam, Brutus? Már a 444 is a zorbánmészároslőrinc védelmére kel?! "Ezt a folyamatot a demokráciákra jellemző váltógazdaság nehezíti, mert az új hatalom hajlamos lefejezni az előző kormány burzsoáziáját, és újat építeni magának. " Csacskaság. Amerikában nem fejezték le a kormányok a vasútbárókat, meg egyéb rablólovagokat. Magyarországon azért sajátos a helyzet, mert a szovjet megszállókat kiszolgáló komcsi nomenklatúra kemény magja átmentette magát.
lhotx
2019. szeptember 26. 09:22
De hiszen a globalizálódással semelyik gazdaság sem bír meg, az Egyesült Államoké sem bírt, Kínáé sem fog. A pénz világa NEM ISMER felelősséget, semmilyet. Fizet és elköszön.
navis praetoria
2019. szeptember 24. 11:28
Szerinted csak a volt kelet-európai országokban volt csak modernizáció, meg eredeti tőkefelhalmozás? Anglia volt keleteurópai ország? "A modernizáció mindig valamiféle korrupcióval jár" "Az eredeti tőkefelhalmozás mindig valamiféle korrupcióval jár." "Angliában a bekerítések idején az keríthette el magának a földet, akinek a király megengedte. Az ilyen átalakulások sajátossága, hogy nem tiszta módon alakul ki egy nemzeti burzsoázia, egy középosztály. A folyamat sikerét az jelzi, ha az unokát már nem érdekli, hogy kitől kapta a vagyont a család, és nem lesz hálás senkinek. Ezt a folyamatot a demokráciákra jellemző váltógazdaság nehezíti, mert az új hatalom hajlamos lefejezni az előző kormány burzsoáziáját, és újat építeni magának. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik