Aranykor: nincs vége, még csak most kezdődik

2019. szeptember 09. 18:40

Varga Mihály pénzügyminiszter három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

2019. szeptember 09. 18:40
Matolcsy György

„Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

Szerinte vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak. 

Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez.

Miért? 

Mert képesek vagyunk folytatni a már 7 éve tartó felzárkózást, amikor az átlagosan 3,5 százalékos gazdasági növekedés révén évente átlag 2 százalékkal közeledtünk az uniós átlaghoz. Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt. 

Miért tudjuk folytatni? Mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem-hagyományos megoldásokat.

A miniszter másik állítása szerint a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

A harmadik miniszteri állítás azonban ezeken is túltesz, ez már valami más. Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta? 

Szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne.

Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében?

Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? 

Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?

Javaslom, hogy hallgasson az ősi bölcsességre: 

Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle. /Talmud, Ószövetség/”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:22
Nem jutott más? Kötelező volt hitelt fölvenni, eladósodni? Fél év alatt sokat romlott az állapotod..
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:22
Azt azért ne fogd a Sorosra, ha eliszod a pénzed. Az enyémet például nem lopta el.
aleb19
2019. október 08. 09:02
kb 2014ig volt konzisztens magyar gazdpol aztan matolcsyt bezartak az mnb elefantcsontornyaba es neolibsivarga szabadjara engedte a fidesz-szponzorokat az amokfutasuk miatt 2017 kozepe ota meredeken csokken a magyar gyerekszam 5 eve kb fele olyan gyorsan nonek a magyar munkaberek mint a lakasarak...kiveve persze a total lepukkant miskolc es baz megye 4 magyar régió (12 megye) van az EU 20 legszegényebb régiója között, és a végérol másodikok vagyunk az egy fore jutó fogyasztásban /aic eurostat/ a lopokrata neolibsi elit /maszop majd fidesz is/ szallitja a multiknak az olcso beszelo szerszamokat az eu tamogatasok igy mukodnek ...lehet lopni a segisegukkel cegeket ahol a soherek pl. miertszaros szarerthugyert dolgoztatja a berrabszolga magyarokat illetve mostansag migrancsokat hozatnak a labukkal szavazok helyett fokozatosan lecserelve az orszag lakossagat
bunko_jobbos
2019. október 03. 16:50
Vanak Matolcsynak nagy meglátásai, és néha be is jönnek. Pl. 2010-ben mondta, hogy helyreállítjuk a gazdaságot 3 év alatt. Az pl. nem jött be. nem rossz, ami történt, mert jó irányba mentünk, de nem jött be, hogy 3 év alatt. Nincs ezzel semmi bajom, nem baj, ha egy picit vátesz valaki, de mi a szar értelme volt nyilvánosan egy ilyen baromságba belemenni a választási kampány kellős közepén????? Lehet, hogy kettejük viszonya feszült, és két teljesen ellentétes embertípusról van szó, de NYÍLTAN ez akkor is egy faszság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik