Aranykor: nincs vége, még csak most kezdődik

2019. szeptember 9. 18:40

Matolcsy György
Növekedés.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

„Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.

Szerinte vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak. 

Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez.

Miért? 

Mert képesek vagyunk folytatni a már 7 éve tartó felzárkózást, amikor az átlagosan 3,5 százalékos gazdasági növekedés révén évente átlag 2 százalékkal közeledtünk az uniós átlaghoz. Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt. 

Miért tudjuk folytatni? Mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem-hagyományos megoldásokat.

A miniszter másik állítása szerint a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

A harmadik miniszteri állítás azonban ezeken is túltesz, ez már valami más. Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta? 

Szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne.

Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében?

Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? 

Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?

Javaslom, hogy hallgasson az ősi bölcsességre: 

Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle. /Talmud, Ószövetség/”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunya, te a 2002-2010 közti időről írsz.

Tunya', nem tudod, hogy egy kiragadott adattal tilos operálni?

Tunya', miért kavarsz? A vendégmunkás egész más mint egy migráns!

Tunya', tudod, hogy tilos tényeket hamisítani? Akár régen volt, akár nem...

Nem Tunya', a te eszedet lopta el valaki/valami. A "Jobbikkal" együtt bolondultál.

Tunya', tényekről nem szokás vitatkozni.

A két kitűnő szakember, Matolcsy és Varga eszmecseréjéből csak jó jöhet ki.

Szerintem Varga és Matolcsy megfogalmazása között nincs akkora különbség, mint amilyent egyes médiában megjelent.
A jövőre vonatkozó állításaik közül bármelyik igaz lehet. Matolcsy megfogalmazása, feladat megjelölés kibontottabb és több mindent érint. Vargáé viszont pontatlan, elnagyolt és félreérthető.
A lényeg , hogy fel kell készülni a várható változásra, amely mindkettőnél megjelenik. Ezt tartom lényegesnek és nem azt, hogy milyen ellentmondások találhatók közöttük.

" két teljesen ellentétes embertípusról van szó, de NYÍLTAN ez akkor is egy faszság."

Ugyan már! A médiának is kel néhány csontot dobni, amelyen rágódhatnak.

Ellopott nyugdíj? Miből is fizettétek ti a nyugdíjat? Csak nem hitelből? Mekkora volt az államadósság növekedése alattatok? Úgy 40% körül? Aztán kit is kellett megmenteni az államcsődtől az IMF-nek? Végül fizette ki az IMF-et?
A magas EUR árfolyam meg lehet jó vagy rossz. Aki épp külföldre utazik, vagy importtal foglalkozik, annak nagyon rossz. A hazai gyártóknak, exportőröknek, idegenforgalomnak meg jó.
A jövedelmek vásárlóereje meg bármit is hazudozol, érezhető mértékben nőtt. Mitől pörög az ingatlanpiac? Mitől dönt rekordokat az új autók eladása, és úgy általában a kiskereskedelmi forgalom, miközben a lakossági megtakarítás folyamatosan nő? Azok a fránya tények mindig csak problémát okoznak a balliberális valóságértelmezésetekben.

Aranykor soha sincs, mindig csak volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés