Gyengélkedett a szlovén gazdaság a második negyedévben

2019. szeptember 3. 9:01
Az előző negyedévinél lassabban, 2,5 százalékkal nőtt a szlovén bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén GDP 0,2 százalékkal bővült 2018-hoz képest, de 0,4 százalékponttal lassult az első negyedévhez viszonyítva. A szlovén gazdaság növekedése komolyan elszakadt a meglepetést okozó magyar növekedési ütemtől.

A jelentés szerint a bővülésre hatással volt az export és az import erőteljes növekedése. Mivel azonban az import gyorsabban nőtt, mint az export, ez negatívan hatott a gazdasági bővülésre, mindössze 1,3 százalékponttal járult hozzá. Az export 9,4 százalékkal, az import 12,3 százalékkal emelkedett, ami másfél éve a legmagasabb érték.

A belföldi kiadások 4,2 százalékkal növekedtek

2019 második negyedévében az erősödő végső fogyasztás és a bruttó tőkeáramlás következtében. A növekedés üteme 1,5 százalékponttal volt gyorsabb, mint az első negyedévben, de még mindig 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mint 2018 utolsó negyedévében.

A végső fogyasztás 3,4 százalékkal bővült, ami 1,1 százalékponttal gyorsabb növekedés, mint az előző negyedévben, de 0,2 százalékponttal lassult az előző negyedévhez képest. A végső kormányzati fogyasztás 1 százalékkal nőtt, ami lényegesen kevesebb, mint az előző negyedévekben.

A bruttó tőkeáramlás 9,2 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,9 százalékkal nőtt, ami 3,1 százalékpontos lassulás az első negyedévhez képest.

A második negyedéven

2,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest.

Új munkahelyek főleg a gyártásban, az építőiparban, a szállítmányozásban és a kereskedelemben jöttek létre, valamint a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység ágazatban az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.

Augusztusban az infláció elérte a 2,3 százalékot, míg a fogyasztói árak havi szinten átlagosan 0,4 százalékkal nőttek. A statisztikai hivatal felülvizsgálta a 2018-as GDP-növekedésre vonatkozó adatokat, reálértéken 4,1 százalékra, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb a februári becslésnél, és 0,7 százalékpontos visszaesés 2017-hez képest.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés