Ezért jár Magyarország technológiában kortársai előtt

2019. augusztus 30. 11:18

Írta: Oláh Dániel
Magyarország olyan ipari szerkezetet épített fel, amivel csak a nála jóval gazdagabb országok büszkélkedhetnek. Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya a 70 százalékot közelíti az IMF adatai szerint. Ezzel hazánk szinte rekorder: előzi Németországot, az USA-t, Nagy-Britanniát, az északi országokat vagy Ausztriát.

Kínai-magyar különutasság

Lengyelország e tekintetben rendkívüli hátrányban van: a high-tech szektor aránya kevesebb mint 20 százalék, pedig az ország jövedelmi szintje (egy főre jutó GDP-ben mérve) közel azonos Magyarországéval. Hazánk tehát a lengyel jövedelmi szinten német ipari szerkezetet képes felmutatni. Persze a lengyel iparnak is van erőssége, az például több hazai, nemzeti multival rendelkezik. 

Érdekesség Kína esete is, amely innovációs protekcionizmusával és határozott iparpolitikájával már most azon az ipari fejlettségi szinten áll, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország és megelőzte Belgiumot is. 

A tudás és technológia itt van és még sincs

Az ország fejlettségi szintjéhez képest kimagasló magyar ipar sikere annak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság kedvező földrajzi elhelyezkedésének, adózásának, képzett munkaerejének és politikai stabilitásának köszönhetően vonzó a fejlesztéseket végző külföldi vállalatok számára is.

Magyarország így sikeresen csatlakozik rá a nemzetközi értékláncokra, hogy az azokban rejlő tudást becsatornázza gazdaságába. Bizonyítja ezt, hogy a magyar exportban uniós szinten a legmagasabb a high-tech szektor aránya. Ami azt jelenti, hogy a magyar munkaerő jól ismeri a jövő technológiáit – de az is igaz, hogy többnyire egyelőre külföldi vállalatoknál kamatoztatja e tudást, így erőfeszítéseiből sok esetben nem hazai hozzáadott érték, tőkejövedelem és profit keletkezik.

A tudás és a jövő itt van, de nem egyenletesen érkezett el

minden régióba és ágazatba, ezért indokolt a magyar kkv-szektor minden szakpolitikai eszközzel való támogatása és a magyar multik felépítése.
 

(Címlapkép: Önvezetőautó-szimulátor a thyssenkrupp budapesti fejlesztőközpontjának szakmai nyílt napján a zsámbéki Drive Campen 2018. június 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én meg eddig azt hittem, hogy összeszerelő ország vagyunk. Ami egyébként még mindig jobb, mint hitelből élni, vagy az IMF kegyelemkenyerén.

Ez most nem tudom, hogy mennyire igaz. De például a Trianon utáni 20 évben a csonka Mo, több technológiában a Világ élvonalába került. Persze ebből a köznép inkább csak az ország filmipari pozícióját vette észre. Meghát az itt létrejött találmányok megvalósításához tőke is kellett volna. (Például itt már színes tévé is ki volt találva, de a műsorsugárzást lehetővé tévő infrstruktúra kiépítéséhez akkor még a nemeteknek sem volt kapacitása.) A lényeg, hogy Mo-nak ennek a fejlődésnek a derékbatörése miatt is kurva rosszul jött a 2. világháború.

Nem elég bekerülni a Műegyetemre, azt el is kell végezni. Annak idején az volt a megközelítés, hogy egy rosszul képzett mérnök óriási károkat ( robbanások, leszakadt, kigyulladt ház, híd etc.) tud okozni, ha nem elég felkészült, még hallgatóként ki kell rakni.....

A Nemetchek megvette Graphisoftostól.
Már német. Tulajdon.
Persze itt fejlesztik a magyarok, ahogy az Autodesket is. Ami amerikai.
Ebben a high-tech világban tisztán nemzeti cég alig van, a nagyoknak van az a pénze, aminek nem lehet ellenállni. Megveszik kilóra az eszet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés