Így állt le a magyar felzárkózás a szocialista kormányok alatt

2019. augusztus 29. 9:35
A jegybank elemzői kiszámolták, hogyan torpant meg a magyar gazdaság Ausztriához való felzárkózása a szocialista kormányok alatt. Amennyi felzárkózás történt is, az fenntarthatatlan volt és elporladt az ország eladósodása és hibás gazdaságpolitikája miatt, mivel az átmeneti növekedés a gazdasági, pénzügyi egyensúly megbomlása árán történt.

„Felkerült a világ legkárosabb vezetőinek szégyenlistájára Gyurcsány Ferenc, akinek a kormányzása körülbelül évi 1-1,5 százalékkal rontotta a magyar gazdaság növekedését” – írta a szocialista gazdaságpolitika eredményeiről korábban a Makronóm amerikai közgazdászok kutatására hivatkozva.

„A 2010 utáni fiskális, majd a 2013 utáni monetáris politikai fordulat stabilizálta hazánk költségvetését és újból növekedési pályára állította a magyar gazdaságot” – írja Kis Katalin és Schindler István új elemzésében és emlékeztetnek, hogy „hazánk Ausztriához viszonyított fejlettsége 2013 és 2018 között 51 százalékról 55,2 százalékra emelkedett.”

„Előretekintve a hazai gazdaság bővülése 2019-ben is számottevően az osztrák növekedés felett alakulhat, ezzel hazánk relatív fejlettsége az osztrák szint 58 százaléka közelébe emelkedhet, ami az elmúlt 3 évtized legmagasabb értéke” – vélik, hozzátéve, hogy „a magyar gazdaság felzárkózása akkor lehet hosszú távon is eredményes, ha továbbra is fennmarad a fejlett országokhoz képest évi legalább 2 százalékpontos növekedési többlet”.

A gazdasági felzárkózás fenntartásának fő motorja a termelékenység növelése. Ehhez elsősorban a tőke- és technológia-intenzív növekedésre való átállás járulhat hozzá” – rámutatva az ipari dimenzióváltás fontosságára. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés