Otthon kell tartani az embereket

2019. augusztus 9. 10:32

Nicolai Andersen
Makronóm
Ha nem akarnak költözni, akkor nekem kell odavinnem a kutatóközpontomat, ahol a tehetségeket megtalálom. Interjú.

Mi legyen a kormányok szerepe az innovációk létrehozásában?

Nagyon nagy szerepe van a kormányzatnak, hiszen egyetemeket és kutatóintézeteket finanszíroz. A kormánynak kell segítenie, hogy a kisvállalatok és a startupok növekedésnek induljanak.

A pénzen túl szabályozásra is szükség van – szigorú szabályokra, amelyek megvédik a felnövekvő cégeket, de több szabadság is kell a fiatal cégeknek, hogy kipróbálják magukat, hogy próbálkozzanak. Ehhez kevesebb szabályozásra van szükség. Okos szabályozás, ez az amit a kormánytól várhatunk.

Magyarország ezeken túl arra is törekszik, hogy összekapcsolja a magyar vállalatokat, különösen a kis- és középvállalatokat, a kutatóintézeteket és az egyetemeket, mivel ezek sokszor egymástól szinte elszigetelve működnek. Ezt nevezzük innovációs környezetnek, ökoszisztémának. Mit gondol erről?

Épp ez az, amit egyértelműen tennünk kell. A nagyvállalat, startup és az egyetemi kutatás pontjait kell összekötni és egy mágikus háromszöget kapunk. Azért kell összekapcsolnunk az innovációs rendszer szereplőit, mert a nagyvállalatoknak pénze és globális kapcsolatai vannak rengeteg fogyasztóhoz a világban, az egyetemek a tudásban és a tudományban kiválóak, a startupok pedig a dinamikát, az ötleteket, a lendületet teszik a rendszerbe, mozgásba hozva azt. Ha mindhárom szereplőt összehozzuk, nagy dolgok történnek majd, de ehhez a kormányzat és a gazdaságpolitika kell. (...)

Sokan érvelnek amellett, hogy a nyugati cégek az igazán nagy tudást termelő folyamataikat, a magas hozzáadott értékű és magas béreket fizető állásokat otthon tartják, ez a jólétük titka. Ön láthatja ezt a kulisszák mögül is.

Ez igaz.

De számomra inkább az a fontos, hogy egy ország legnagyobb erőforrása az ott élő emberekben rejlik. Valahogy otthon kell tartani az embereket, bár én az emberek és a gondolatok áramlásában hiszek, nem a protekcionista megoldásokban. Vigyáznunk kell, hogy ne költözzön el a legtöbb kiváló elme az amerikai Szilícium-völgybe.

Ha elszívják a tudást, akkor nem lesz fejlődés Európában.

Elképzelhető, hogy egy német cég a kutatásfejlesztési folyamatait Magyarországra helyezze?

Nem csak elképzelhető, ez már történik is. Minden közép-kelet-európai országban nagyszerű elméket találni…

... a nyugatihoz képest rendkívül kedvező költséggel.

Talán most még, de ez hamar megváltozik majd. Ezért sokkal fontosabb a munkaerő minősége. A matematikai és tudományos oktatás a térségben nagyon jó és rengeteg tudományos tehetséget termel. Ha én, mint cég, kutatást szeretnék végezni és innoválni, de az emberek nem nagyon akarnak költözni, akkor nekem kell odavinnem a kutatóközpontomat, ahol a tehetségeket megtalálom.

Ez a hely pedig Közép-Kelet-Európa lehet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés