Végre azokat a nőket kellene jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot

2019. augusztus 7. 15:10

Jorgen Randers
HVG
Olyat csak Ceausescu Romániájában és a mai Magyarországról olvastam, hogy a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa.

„Olyat csak Ceausescu Romániájában és a mai Magyarországról olvastam, hogy a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa. (...)

Le kell állni a szén, az olaj és a földgáz elégetésével –, de erre képtelenek vagyunk. De ugyanígy fontos lenne a populáció csökkentése. Ehhez meg kellene célozni az egygyerekes családmodellt, és végre azokat a nőket jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot. A gazdag világban ez még fontosabb, hisz itt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Természetesen ez csak a "gazdag világra" vonatkozik. Fekete-Afrikára, Indiára nyilván nem. Mer' az már rasszizmus.

Egy jó akaratú, kedves öregember.
Mint a filantróp pénzspekuláns.
Csak ez a klímában spekuláns.

Vén norvég náci. Megdögölhetnél már, legalább felszabadulna egy hely egy új gyereknek.

Egyetértek a megközelítés lényegével, csakhogy az ördög itt is a részletekben lakozik.

A Föld szempontjából ugyanis nem az egy főre jutó fogyasztás, hanem kizárólag az összfogyasztás számít. Az összfogyasztás pedig már régóta a gyorsan szaporodó területek és a nagy lakosságszámú területek kapitalizálódása és gazdasági növekedése miatt nő. Ráadásul korunk monopolkapitalizmusa - amely elsősorban a kereskedelemből szorítja ki a kistőkés és helyi konkurenciát - gyorsított ütemben roncsolja szét a tradicionális társadalmi és gazdasági struktúrákat. Ennek pedig az egyik legfontosabb következménye szintén az adott területen exponenciálisan növekvő népesség.

Másfelől jelenleg csak a már most is fogyó népességű euroatlanti és kelet-ázsiai társadalmaknak van esélye arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amelyek valóban véget vetnek a szén, gáz és olaj elégetésének. Ebben a folyamatban már szerencsére benne is vagyunk. Épp ezektől a társadalmaktól követelni a gyorsabb fogyást, azzal jár, hogy mesterséges akadályokat állítunk a technológiai irányváltás útjába (szociális problémák fokozása, a magasan iskolázható népesség csökkentése).

A technológiai váltásra képes társadalmak elárasztása a máshol képződött népességfelesleggel, hasonló, sőt súlyosabb akadályokat képez, mert felborítja a fejlett társadalmak egyensúlyát és lassítja a kívánatos változásokat. Akik azt állítják, hogy a különböző civilizációkban született és felnőtt népesség egyszerűen behelyettesíthető egymással, azok semmibe veszik az emberi szocializáció jelentőségét.

Aki ezeket a nem túl bonyolult összefüggéseket nem ismeri fel, az nem tudós, hanem egy píszí-idióta ideológus.

A népességcsökkentés érdekében azokon a területeken és civilizációkban kellene fellépni, ahol népességnövekedés zajlik, különösen ott, ahol az alacsony iskolázottságú népesség növekszik.

Hallott már valaki olyanról, hogy klímakutatók Afrikában és az iszlám országokban követelték az egygyermekes családmodell bevezetését??? Na vajon miért nem? Pedig ezek az államok jórészt diktatúrák, Kínához hasonlóan le tudnák vezényelni a folyamatot. Mire csökkenőre váltana a 'kibocsátásuk', errefelé meg is szűnne.

Az persze kérdés, hogy ennek következtében valóban leállna-e a 'globális fölmelegedés', de az emberiség elégedetten hátradőlhetne, mert megtette a magáét.

Néha olyan érzésem van a modern nyugati emberrel kapcsolatban, mintha már maga sem tudná eldönteni, hogy undorral tekintsen önmagára, vagy mint egyfajta emberfeletti, tökéletes lényre, aki megölte Istent, és ő maga lépett a helyébe.
A nyugati ember a fene nagy humanizmusa közepette teljes mértékben dehumanizálja önmagát.

Súnyi fidesses troll! Leakarod járatni a zigazi liberálisokkat, de minenki átlát rajtad! Már nem soká fogol illyeneket irogatni mer a bübájos Klárika is memonta az édes kis hangjával hogy nem lesz kegyelem aljas fideSSesek!!!

Pontosan nagy baromság.
Ennyi.

Ez hülye:
A kínai kommunisták már rég bevezették az egy-gyermekes családmodelt, erőszakot hajtva végre a kínai kultúrán, miközben a világ legkörnyezetszennyezőbb országává nötték ki magukat.

Ez a vén önző individualista perc-emberke semmit nem ért az emberi létezésből, a történelmi felelősségből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés