A kapitalizmus megmenti a bolygónkat

2019. augusztus 7. 15:01
Ahogy az országok vagyonosodnak, egyre többet költenek környezetkímélő termékekre és szolgáltatásokra.

Gyakran halljuk, hogy a kapitalizmus felelős a bolygónk pusztulásáért, és a környezetünk leépülését csak egy módon állíthatjuk meg – ha a kapitalista rendszert egy szocialista rendszerre cseréljük. Ezzel azonban nem is tévedhetnénk nagyobbat.

Ma egy olyan jelenségről fogunk beszélni, melyre gyakran hivatkoznak környezeti Kuznets-görbeként. Az egész ötletet alátámasztó elmélet három lépésben foglalható össze:

1. Amikor egy gazdaság iparosodás előtt áll, és túlnyomórészt a mezőgazdaság dominálja, akkor a környezet még többnyire tiszta és ipari szennyezőanyagoktól mentes.

2. Ahogy a gazdaság fejlődik és az iparosodás útjára lép, úgy a környezet is mindinkább szennyeződik és a természeti erőforrások is kimerülnek.

3. Ezután viszont, ahogy az ábra is mutatja, a környezet újra egyre tisztábbá válik. Ahogy halad a gazdasági növekedés, úgy az emberek a bevételeiket a környezetük rendbetételére kezdik költeni, mely tisztább vizeket és jobb minőségű levegőt eredményez. Az emberek ráébrednek, hogy mennyi mindent adhat nekik a természet.

A lenti ábra bemutatja, hogy működik a Kuznets-görbe a valóságban. Ahogy az országok vagyonosodnak és az embereket egyre kevésbé a puszta túlélés foglalkoztatja, úgy egyre többet költenek környezetkímélő termékekre és szolgáltatásokra. Pont ezért lesz tisztább és nem szennyezettebb a környezetünk, ha kiállunk a gazdasági növekedésre épülő keretek mellett.

A környezeti Kuznets-görbe. Az egy főre eső jövedelem emelkedésével eljutunk egy pontra, ahol a környezet állapota felértékelődik, és többet költünk annak fejlesztésére.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés