Thanos

Thanos nem lenne jó közgazdász

2019. július 29. 11:03

Tim Harford
timharford.com
A drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt.

„Thanos szerint túlnépesedett a világ, ezért úgy döntött, leöli a népesség felét. Ez a lépés viszont meglepően szűklátókörű olyasvalakitől, akit sokan a politikai döntések valóságos prófétájának tartanak. Ugyanis a drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt; elsősorban ezért okoz akkora fejfájást maga az exponenciális növekedés. Például ha egy gazdaság ökológiai lábnyoma exponenciálisan hét százalékkal nő, akkor az a lábnyom tíz éven belül megduplázódik. Lényegében kevesebb idő alatt térne vissza minden a régi kerékvágásba, mint amennyi idő az első Vasember film óta eltelt.

Az egyetlen hosszú távú megoldás, ha a gazdaság fenntartható ütemben fogyasztja az erőforrásait. Malthus aggályai ellenére, a fogamzásgátlás nagyon jó kezdet volt. A világ népessége ma már a fenntarthatóan hangzó nulla növekedéshez közelít.

Thanos meggyőzte magát arról, hogy olyat látott, amit senki más nem érthet meg. Az igazság az, hogy nagy szüksége lenne egy lektori véleményre.”  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában