Thanos nem lenne jó közgazdász

2019. július 29. 11:03

A drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt.

2019. július 29. 11:03
null
Tim Harford

„Thanos szerint túlnépesedett a világ, ezért úgy döntött, leöli a népesség felét. Ez a lépés viszont meglepően szűklátókörű olyasvalakitől, akit sokan a politikai döntések valóságos prófétájának tartanak. Ugyanis a drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt; elsősorban ezért okoz akkora fejfájást maga az exponenciális növekedés. Például ha egy gazdaság ökológiai lábnyoma exponenciálisan hét százalékkal nő, akkor az a lábnyom tíz éven belül megduplázódik. Lényegében kevesebb idő alatt térne vissza minden a régi kerékvágásba, mint amennyi idő az első Vasember film óta eltelt.

Az egyetlen hosszú távú megoldás, ha a gazdaság fenntartható ütemben fogyasztja az erőforrásait. Malthus aggályai ellenére, a fogamzásgátlás nagyon jó kezdet volt. A világ népessége ma már a fenntarthatóan hangzó nulla növekedéshez közelít.

Thanos meggyőzte magát arról, hogy olyat látott, amit senki más nem érthet meg. Az igazság az, hogy nagy szüksége lenne egy lektori véleményre.”  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2019. augusztus 27. 11:56
Ez persze hülyeség... nem "A" kapitalizmus ellen kell küzdeni, hanem a monopolkapitalizmus ellen. Egyébként meg szólni kéne a balos barátaidnak, hogy úgy nem lehet küzdeni a kapitalizmus ellen, hogy naponta kétszer szopják le a multicégek vezetőit és tulajdonosait.
Dicsőséges 133 Nap
2019. augusztus 17. 15:16
A kapitalizmus és a fasizmus ellen egyszerre kell fellépni, mert csökkenti az általános szabadságjogokat és tömegeket taszít a nyomorba. A jövő a balodalon van! Éljen a szocialista demokrácia!
szemlelo
2019. augusztus 09. 15:56
Felületes, szűk látókörű vélemény, minden indoklás, bizonyítás nélkül. Elégtelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik