Össztűz alá került a kapitalizmus

2019. július 29. 10:45

Eshe Nelson
Quartz
A fiatal amerikaiak a kapitalizmus helyett egyre inkább a szocializmus felé hajlanak.

„Korunk uralkodó gazdasági rendszere össztűz alá került. Egy évtizeddel a pénzügyi válság után a kapitalizmus számlájára írnak különféle súlyos társadalmi problémákat, például a vagyoni egyenlőtlenségeket és a klímaváltozást. Mindig is tetten érhető volt egyfajta kritikus szemlélet a kapitalizmussal szemben, de mostanra már érezhető is az elégedetlenség terjedése. A fiatal amerikaiak a kapitalizmus helyett egyre inkább a szocializmus felé hajlanak.

Mazzucato újjáformálná a kapitalizmust. Terve bizonyos értelemben arra épül, hogy régi gondolatokat változtasson újjá, amelyeket a régmúlt olyan közgazdászai ihlettek, mint Adam Smith vagy David Ricardo. Vitát kezdeményez az értékelméletről, a közgazdaságtan mára elhomályosult részéről, amely szerinte elhalt a késő 19. században a neoklasszikus közgazdaságtan színre lépésével.

Mazzucato munkájának központi kérdése az állam szerepe az innovációban. Lelkesen hisz abban, hogy a kormányoknak többet kell tenniük, hogy a piac kudarcait megoldják és meg kell engednünk a kormányzatoknak azt is, hogy kiteljesítsék vállalkozó szellemüket, hogy alakítsák az innováció és a gazdasági növekedés irányát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz ebből még nemzeti szocializmus is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés