A magas bér egyenlő a magas termelékenységgel

2019. július 29. 11:08

Donald J. Boudreaux
Cafe Hayek
A magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.

„Nem véletlen, hogy az USA-ban és más magas jövedelmű országokban magasabbak a bérek, mint az alacsony jövedelmű országokban. Ez annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országokban a dolgozók termelékenysége megelőzi az alacsony jövedelmű országok dolgozóinak termelékenységét. (...)

Ez a termelékenységbeli különbség annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országok alkalmazottai képzettebbek, és olyan tényezők segítik a munkájukat, melyek az alacsony jövedelmű országokban nem állnak rendelkezésre – például gépek széles választéka és egyéb tőkejavak, de említhetjük a fejlett és jól kiépült infrastruktúrát is. Ráadásul a magas jövedelmű országok dolgozói olyan társadalomban élhetnek, melyben a bizalom szintje is magas. A magas bizalom – a folyamatos ellenőrzés, a lopás és korrupció költségeinek csökkentésével – tovább növeli az alkalmazottak munkájának értékét.

Magyarán a »magas jövedelmű dolgozók« és a »magas termelékenységű dolgozók« kifejezés szinonimák. A magas jövedelmű országok és az alacsony jövedelmű országok közti egyre szabadabb kereskedelem nemhogy nem csökkenti a magas jövedelmű országok termelékenységét, hanem még növeli is azt. Sőt, a magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés