A magas bér egyenlő a magas termelékenységgel

2019. július 29. 11:08

Donald J. Boudreaux
Cafe Hayek
A magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.

„Nem véletlen, hogy az USA-ban és más magas jövedelmű országokban magasabbak a bérek, mint az alacsony jövedelmű országokban. Ez annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országokban a dolgozók termelékenysége megelőzi az alacsony jövedelmű országok dolgozóinak termelékenységét. (...)

Ez a termelékenységbeli különbség annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országok alkalmazottai képzettebbek, és olyan tényezők segítik a munkájukat, melyek az alacsony jövedelmű országokban nem állnak rendelkezésre – például gépek széles választéka és egyéb tőkejavak, de említhetjük a fejlett és jól kiépült infrastruktúrát is. Ráadásul a magas jövedelmű országok dolgozói olyan társadalomban élhetnek, melyben a bizalom szintje is magas. A magas bizalom – a folyamatos ellenőrzés, a lopás és korrupció költségeinek csökkentésével – tovább növeli az alkalmazottak munkájának értékét.

Magyarán a »magas jövedelmű dolgozók« és a »magas termelékenységű dolgozók« kifejezés szinonimák. A magas jövedelmű országok és az alacsony jövedelmű országok közti egyre szabadabb kereskedelem nemhogy nem csökkenti a magas jövedelmű országok termelékenységét, hanem még növeli is azt. Sőt, a magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés