Amerika szívéhez az agrártermékein keresztül vezet az út

2019. július 24. 10:01
Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok – jelentette vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség a kormányzat vámügyi bizottságára hivatkozva.

A Hszinhua jelentésében kiemelte: a lépés Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök múlt havi oszakai találkozójának eredménye. Trump akkor beleegyezett abba, hogy felfüggessze a fennmaradó 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre tervezett pótvám kivetését annak érdekben, hogy a kereskedelmi tárgyalások folytatódhassanak. 

Az amerikai elnök emellett

a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal szembeni szankciók enyhítését is kilátásba helyezte.

Kína cserébe amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mennyiségű beszerzését ajánlotta fel. 

A jelentés nem nevezte meg a szóban forgó kínai vállalatokat, ahogy azt sem, hogy pontosan milyen termékeket kívánnak vásárolni az amerikaiaktól. 

Donald Trump július 11-én közzétett Twitter-bejegyzésében közölte, hogy a kínai fél egyelőre nem tartotta magát az ígérethez, sőt az amerikai mezőgazdasági minisztérium előző nap közzétett adatai szerint Peking lassította az amerikai agrártermékek felvásárlását a G20 csúcs óta. 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor azóta arról közölt adatot, hogy

Kína április óta a legnagyobb mennyiségben vásárolt fel cirokot az Egyesült Államoktól a múlt héten

annak ellenére, hogy a távol-keleti országban zömében szeszes italok előállítására használt terményre Peking 25 százalékos pótvámot vezetett be 2018 júliusában az egyes kínai termékekre kivetett amerikai büntetővámokra válaszul. 

A kínai fél reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok szintén tartja majd magát ígéreteihez – olvasható a Hszinhua vasárnapi jelentésében. 

Megfigyelők azt remélik, hogy a

két fél kölcsönös gesztusai elősegíthetik az újabb személyes egyeztetést a két nagyhatalom képviselői között. 

Az amerikai és kínai tárgyalófelek csütörtökön immár másodjára tartottak telefonos megbeszélést a két elnök között Oszakában létrejött egyezség alkalmazásáról, az újabb személyes találkozó lehetősége azonban egyelőre nem merült fel. 

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés