A spanyol és a közép-kelet-európai kkv-k a legkevésbé innovatívak Európában

2019. július 22. 12:30
Az EU 2019-es regionális rangsorolása alapján a spanyol és a közép-kelet-európai országok kis- és középvállalkozásai vezetik be a legkevesebb innovatív megoldást az egész kontinensen.

Nagyot javult a magyar cégek termelékenysége

A 2019-es Regional Innovation Scoreboard szerint Norvégiában, Portugáliában és Svédországban a kisvállalatok összességében jobban teljesítenek, mint más tagállamokban. A Norvégiában található Hedmark og Oppland régió 81,8 százalékkal teljesít jobban az EU átlagánál, így uniós innovációs szupersztárnak lenne tekinthető, itt vezetik be a legtöbb termék- vagy folyamatinnovációt a kis- és középvállalatok.

A magyar kkv-k esetében jelentős előrelépésre van még szükség, ezért indokolt a magyar innovációs és tudományos rendszer megújítása. Biztató ugyanakkor, hogy „2010 és 2017 között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a termelékenység a kis- és középvállalkozói szektorban az egész régióban és az egész unióban”. A közép-európai munkaerőhiányos helyzet szintén nagyban hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a régió vállalatai is a modernizáció útjára lépjenek. Az egyes európai gazdaságok interaktív termelékenységi, azaz hatékonysági térképe itt böngészhető, Magyarország a termelékenységet tekintve nagyjából az észt szinttel egyezik meg.

sme innovation eu

Forrás: Science Business

Kreatívak vagyunk, de látszódhatna jobban is

Az is kedvező a jövőre nézve, hogy Magyarország 153 ország közül a harmadik helyen áll a tudomány és technológia terén. Méretéhez és erőforrásaihoz mérten hazánk tehát nagyban hozzájárul a globális tudástermeléshez. Erről árulkodik a Good Country Index, amely nem azt méri, hogy egyes országok saját jólétüket hogyan mozdítják elő, hanem azt próbálja megragadni, hogy mennyit adnak a világnak.

A tudomány és technológia területén például Nobel-díjasokat, szabadalmakat, tudományos publikációkat vagy éppen külföldi hallgatókat képeznek. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amig az eus kutatási pénzek lenyúlásával a nagyok elszívják
keletről az agyakat, addig nem is fog változni a helyzet.
Természetesen a szabadalmak nyugaton lesznek bejegyezve,
konzerválva ezzel a technológiai különbdésget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés