Kriptovalutákkal menne a dollárnak a válságban lévő Kuba

2019. július 16. 14:55
Az Egyesült Államok szankciói által súlyosbított válság megoldásaként a kriptovalutákhoz fordulna a kubai kormány – írja a Reuters. A fejlődő országok megszabadulnának az amerikai dollár világuralmától, Ray Dalio befektetési guru elemzése szerint pedig a dollár bukásának tényleges esélye is van.

A fejlődő országok megszabadulnának a dollártól

„Kutatókkal tanulmányozzuk a kriptovaluták potenciális használatát a nemzeti és nemzetközi kereskedelmi tranzakciókban" – mondta Alejandro Gil Fernandez kubai gazdasági miniszter.

A jelenlegi kubai válság többek között az alacsony exportnak, a szövetségese, Venezuela által nyújtott támogatás csökkenésének, valamint az Egyesült Államok szankcióinak is köszönhető.

A karibi ország különböző intézkedéseket jelentett be a válság kezelése érdekében. Ezek közé tartozik a népesség jövedelmének növelése és a piaci reformok elmélyítése is. Ezekkel a kezdeményezésekkel Kuba célja, hogy növelje a termelést, valamint a fogyasztást.

Az amerikai szankciók miatt nehéz helyzetben lévő Venezuela tavaly vezetett be egy kriptovalutát, amelyet petronak neveztek el. Az ország elnöke, Nicolas Maduro bejelentette, hogy olajat próbálnak majd eladni petroban, hogy

„megszabaduljanak a washingtoni elit valutájától”. 

Bár a Moody's Investors Service tavalyi tanulmánya szerint a belátható jövőben az amerikai dollár marad a világgazdaság domináns tartalékvalutája, Ray Dalio befektetési guru a kínai gazdaság gyors fejlődésének hatására úgy véli, hogy akár a dollár világgazdasági tartalékvaluta-szerepe is meginoghat a jövőben.

A dollárnak befellegzett?

Ahogy a Makronóm arról beszámolt,

Dalio és elemzőcsapata régóta vizsgálja azt, hogy a világ mely pénzei válnak világszintű uralkodó tartalékvalutává. Ehhez azonban azt kellett megérteniük, hogy miért emelkednek fel és buknak el nemzetek. A hatalom hat különböző típusának jelenlétét vizsgálták (amelyek az innovációs erő, a gazdasági kibocsátás nagysága, a világkereskedelemből való részesedés, a pénzügyi központtá válás képessége, a katonai erő és a tartalékvaluta-szerep).

Ezeket a mutatókat „összegyúrták”, így létrehozva a globális hatalom egy új mérőszámát. Ábrájukon megelevenedik a „világhatalom története” és láthatóvá válik, hogyan követték egymást a különböző világhatalmak. A 17. században ez alapján Kína kezdetben Spanyolországgal, majd Hollandiával „versengett”, aztán hosszabb időre meggyengült, hogy helyette a britek és az amerikaiak „birodalmai” vegyék át a vezető szerepet.

Az elmúlt évtizedek azonban már nem az USA évtizedei Dalio szerint.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés