Libanoni jegybankár: A gazdaság nulla százalékkal nő, de a kilátások pozitívak

2019. július 02. 20:20

A nulla százalékos növekedés ellenére idén mégis javulni fog a libanoni gazdasági helyzet – mondta Riad Salameh, a libanoni központi bank kormányzója.

2019. július 02. 20:20
null

Nulla százalék, de lehet több is

„Annak ellenére, hogy idén nulla százalékos növekedést tapasztaltunk, a horizonton a kilátások jobbak a libanoni gazdaság számára” – mondta a központi bank kormányzója egy bejrúti konferencián.

Salameh szerint az ország likviditási helyzete is javulni fog a következő hat hónapban. 

Libanon keresi az utat, hogy kitörjön a stagnálásból – a világgazdasági helyzet ehhez adott lenne –, korábban pedig a miniszterelnök is kifejtette, hogy az országnak az egyiptomi modellt kellene követnie, amely képes volt ösztönözni a gazdasági növekedést.

Mint mondta, Kína is kitűzte a célt, hogy vezetővé válik a mesterséges intelligenciában, ahogyan Egyiptom is úgy döntött, hogy 15 éven belül fejlett országgá válik.

Adósságtörlesztésre megy a pénz

A libanoni kormány szerint jogi-intézményi reformok szükségesek a növekedés beindításához, hogy visszanyerjék a befektetők bizalmát. Ehhez csökkenteni kellene a költségvetési deficitet és az államadósságot is – utóbbi a világ egyik legmagasabbja, a GDP 150 százaléka.

Ez a rendkívüli adósságteher oda vezetett, hogy a libanoni költségvetés 45 százalékát, óriási összeget kell a hazai gazdaságfejlesztés helyett külföldi hitelezőknek kifizetni adósságszolgálatként. A maradékból a közszféra béreinek kifizetése után alig marad elegendő forrás az infrastruktúra fejlesztésére. Nem véletlen, hogy súlyos energiaválság sújtja az országot.

Elemzők nyolc százalékot meghaladó költségvetési hiányt várnak 2019-re, amit hazánkban a 2010 előtti szocialista kormányok idejében tapasztalhatott meg a magyar gazdaság.

Politikai instabilitás

A miniszterelnök korábban hangsúlyozta, hogy az összeomlástól kell megmenteni Libanont, ezért szükségesek a megszorítások. A libanoni bankok alig mutatnak életjelet, a tőzsde pedig egy időre be is zárt az év első felében. Eközben a jegybanki dolgozók tüntetéssel fenyegettek a béreik csökkentésének terve miatt. 

Libanon az elmúlt hét évben egy százalékos GDP-növekedési ütemet volt képes tartani, 2019 januárja előtt pedig kilenc hónapig tartottak a politikai viták az új kormány koalíciós összetételéről.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 24. 17:31
"nulla százalékkal nő" Ennyi ésszel elmehetne fizikusnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik