Az egész világ felett kémkedhetett az USA drónja, mielőtt felrobbantották

2019. június 25. 0:30

Írta: Rádi Balázs
Csütörtök reggel Irán lelőtt egy RQ-4 Global Hawk típusú drónt, amit az USA hadserege az ország határai mentén reptetett. A drón csúcstechnológiás kémberendezésként működött, 18 ezer méter magasból is jó minőségű felvételeket készített. Az amerikai hadsereg azonban nem közöl információt arról, hogy pályafutása során kiket és milyen céllal figyeltek meg a drónnal.

Sólyom végveszélyben

Az amerikai vezetők ragaszkodnak álláspontjukhoz, miszerint a Northrop Grunman gyártású drónt, amely megközelítőleg 130 millió dollárt (36,5 milliárd forintot) ér, nemzetközi légtérben semmisítette meg Irán. Az iráni vezetés azonban teljesen mást állít, szerintük az ország területén belül tartózkodott a drón lelövésének pillanatában, írja a The New York Times.

Lelövése előtt a drón nagy teljesítményű, önálló repülésre is alkalmas kémberendezésként funkcionált,

akár egész Görögországot le tudta „tapogatni” egy nap alatt.

A rejtélyes rakomány

Pontosan senki sem tudja, hogy a lelőtt drónon milyen kémfelszerelések voltak, de a Wired műszaki magazin megbecsülte a repülő behemót kapacitását, amelyre a becslések szerint akár 220 millió dollár (62,5 milliárd forint) értékben lehet szenzorokat és más berendezéseket felszerelni.

A teljes felszerelésbe beletartoznak hőfénykép-alkotó berendezések, infravörös letapogatók és olyan speciális videókamerák, melyekkel jó minőségű felvételeket lehet készíteni akár 18 ezer méteres magasságból. A drón üzemideje 34 óra teljes leterheltség alatt.

Top secret

Noha tudjuk mire képes a drón, a megsemmisülése előtti küldetéseiről nem tudhattunk meg részleteket, azokat teljes titoktartás övezi. Azonban a drón típusneve, a Global Hawk (azaz globális sólyom) arra enged következtetni, hogy a legkevésbé sem helyi operációra tervezték.

Mindig lehet számítani olyan csúcstechnológiás kémtechnológiára, amelynek létezéséről fogalmunk sincs

– hangsúlyozta Ulrike Franke, az Európai Tanács drónszakértője.

Donald Trump a támadást követően további ezer katona bevetését hagyta jóvá a Közel-Keleten és leszögezte, „bármi áron megakadályozzuk, hogy Irán atomfegyverekre tegyen szert.”

 

Fotó: U.S. Air Force/Bobbi Zapka


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés