Az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek az USA-ban

2019. június 23. 23:54
Az amerikai gazdaság aktivitásának növekedése az előzetes adatok alapján júniusban tovább csökkent, több mint három éve a leggyengébb volt a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken publikált jelentése szerint.

Az átfogó beszerzési menedzser-index (BMI) júniusban 40 havi mélypontra, 50,6 pontra süllyedt a májusi 50,9 pontról. A szolgáltatási szektor aktivitását jelző BMI szintén 40 havi mélypontra esett, 50,7 pontra csúszott le az előző havi 50,9 pontról. A feldolgozóipari BMI 50,5  pontról 50,1 pontra, 117 havi mélypontra zuhant.  

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi. 

A júniusi adatok alapján az üzleti aktivitás közeledett a stagnáláshoz, az expanzió 2016 februárja óta nem volt ilyen gyenge. A feldolgozóipar által indukált gyengülés megfertőzte a korábban erős szolgáltató szektort, amely júniusban már alig fejlődött – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek.

(MTI)

| USA | ipar

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megkezdődött volna?
Ha bejön egy válság, az Trump újraválasztási esélyeit is csökkenteni fogja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés